23948sdkhjf

Ny sensorteknik ska lindra inkontinensproblem

Ett nytt samarbete mellan Micro Technic och Smartnanotubes ska underlätta vardagen för äldre personer med inkontinens – samt personalen som hjälper dem.

Samarbetet mellan danska Micro Technic och tyska Smartnanotubes har resulterat i utvecklingen av en teknik med intelligenta luktsensorer – som omedelbart kan upptäcka inkontinensproblem. 

Sensorerna kan fånga upp luktsignaler från blöjor eller sängkläder, för att genast vidarebefordra informationen till vårdpersonalen.

Tekniken säkerställer att de som berörs kan få hjälp snabbare, samtidigt som personalen kan spara tid på annars omfattande rutinkontroller för att istället lägga tiden på andra uppgifter.

– Med en åldrande befolkning ökar behovet av kvalitetsvård varje dag. Vi har länge arbetat med tekniska lösningar för behov inom vårdsektorn. I Smartnanotubes har vi hittat en partner vars innovativa sensorteknik kan bidra till att revolutionera välfärdstekniken inom äldreomsorgen, säger Frank Max Laursen, vd för Micro Technic, i ett pressmeddelande.

De båda företagen har redan genomfört tester på ett äldreboende, där sensorn diskret installerats under sängen. En maskininlärningsmodell tränades i att känna igen doftsignalerna, och resultatet visade “imponerande precision i att identifiera de olika dofterna”. 

Sensorn, som kan användas även utan blöja, kan känna igen både urin- och avföringsinkontinens, heter det i pressmeddelandet.

Smartnanotubes har utvecklat luktsensorn med sin E-nose-teknik, medan Micro Technic har bidragit med sin kunskap inom datainsamling och elektronikproduktion. Parterna räknar med att produkten ska kunna lanseras i slutet av 2024.

Artikeln är en del av vårt tema om Hjälpmedel.

See KPIs and other articles about:
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141