23948sdkhjf

”Utan din anmälan vet vi inte”

Ju fler anmälningar om incidenter i vården, desto större chans till förändring och förbättring av medicintekniska produkter. Det budskapet vill Läkemedelsverket sprida. ”Får vi inga signaler så kan varken vi eller tillverkarna vidta rätt åtgärder”, säger Marie Mathiasson, utredare på myndigheten.

Läkemedelsverket får årligen in omkring 700-800 anmälningar från hälso- och sjukvården om negativa händelser och tillbud.

Det kan handla om allt från bristfälliga manualer som kan göra att man felanvänder medicintekniska produkter till brister hos själva produkterna som behöver rättas till.

– När det gäller hjälpmedel kan det också handla om att man använder produkten längre än vad tillverkaren har avsett. Rollatorer, till exempel, som används om och om igen av patient efter patient, kan till slut gå sönder vilket kan leda till olyckor, säger Marie Mathiasson.

När det gäller hjälpmedel kan det också handla om att man använder produkten längre än vad tillverkaren har avsett

Anmälningarna som kommer in från personalen inom hälso- och sjukvård är helt nödvändiga för att Läkemedelsverket ska få kännedom om brister. Ändå står det klart att mörkertalet är stort – långt ifrån alla negativa händelser anmäls.

– Absolut, så är det. Det handlar ofta om att kunskapen om hur och varför man ska anmäla inte finns. I andra fall kanske man inte anmäler eftersom man tror att det inte gör någon nytta. Men vår enda chans att upptäcka felen är att vi får informationen.

Vår enda chans att upptäcka felen att vi får informationen

Marie Mathiasson tror också att det händer att personal avstår från att anmäla negativa händelser för att man lägger skulden för det inträffade på sig själv, istället för att tänka att det är brister hos produkten som gör att incidenterna kan inträffa.

– Men det är bättre att informationen kommer vidare till oss så att man kan förhindra att andra gör liknande fel, och så att tillverkarna kan åtgärda brister.

Vid Fokus Hjälpmedel på Stockholmsmässan kommer Marie Mathiasson och kollegan Karl-Erik Westman att lyfta frågan vid seminariet ”Tillsammans för patientsäkerheten – utan din anmälan vet vi inte”.

Se mer om eventet Artikeln är en del av vårt tema om Hjälpmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.314