23948sdkhjf

Självstyrd robot ska köra hem läkemedel

Roboten Hugo ska ta sig fram i gånghastighet längs Veberöds gågator i höst.

I Skåne i höst ska roboten Hugo, en låda på tre hjul, testas som leverantör inom vård- och omsorgsförvaltningen. Lådan öppnas med kodlås och rymmer två matkassar.

– Det kan röra sig om mindre leveranser av mat och mediciner till exempelvis brukare och särskilda boenden, men även andra saker som behöver transporteras kortare sträckor i området. Och på sikt kan man tänka sig massvis med användningsområden, säger Adrian Johansson, utvecklingsledare för digitalisering på vård- och omsorgsförvaltningen i Lunds kommun.

Veberöd blir området där totalt tre robotar kommer att vara ute och röra sig. Både Coop och apoteket på orten är med och driver projektet tillsammans med finansiärerna Vinnova, Smarta byar, Lunds kommun och företaget bakom tekniken. Dessutom är två högskolor delaktiga.

– Vår roll är att hjälpa till med att förmedla vad vi har för behov i de tekniska lösningarna i beställningsverktygen och hur det ska funka rent praktiskt. Att bistå teamet som jobbar på med detta med vår kompetens, förklarar Marcus Theander, vd för Veberöds konsumtionsförening som driver Coops butik.

Hugo har tidigare testats av Postnord, något som Dagens Handel rapporterat om. En sak som företaget lyfte då var miljöaspekten.

– Skillnaden mellan att använda Hugo för en leverans jämfört med att ta en vanlig bil till ett ombud är stor, och jämfört med en lätt lastbil är Hugos utsläpp flera hundra gånger mindre, förklarade Pernilla Kolni, som är chef för företagsinnovation på Postnord då.

Projektet i Veberöd ska drivas under tre år och förhoppningen är att få ut roboten på gatorna redan under hösten.

– Det är en del infrastrukturfrågor som behöver lösas, såsom batteriladdning, parkering nattetid och underhåll. Och eftersom Hugo framför allt kommer att gå på gång- och cykelvägar behöver vi få en del tillstånd på plats, säger Adrian Johansson på Lunds kommun.

Artikeln är en del av vårt tema om Hjälpmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083