23948sdkhjf

Studie: Tyngdtäcken kan förbättra sömnen för barn med adhd

Användande av tyngdtäcken kan bidra till bättre sömn för barn med adhd, enligt en ny studie vid Högskolan i Halmstad.

Det är Maria Lönn, arbetsterapeut och doktorand i Hälsa och livsstil, som i två studier har undersökt vilken påverkan tyngdtäcken har på sömnen hos barn med adhd.

I den senare av studierna ingick 94 barn, som randomiserades till att antingen prova ett tyngdtäcke eller ett lättare kontrolltäcke under fyra veckor, varpå de bytte täcke och provade i ytterligare fyra veckor. En sömnklocka användes för objektiva mätningar. Även en sömndagbok och enkäter ingick i studien.

– Det framkom att barnen sov längre, mer effektivt och vaknade mindre under natten. Vi kunde också se att de lite äldre barnen mellan 11 och 14 år sov längre. Det skulle kunna vara så att de kan vara extra hjälpta av tyngdtäcken, säger Maria Lönn till tidningen Arbetsterapeuten.

Någon effekt på insomning noterades inte i studien, men däremot längre och mer bibehållen sömn. Föräldrarnas skattningar indikerade också mindre sömnproblem för barnen.

– Det som är spännande är det vi har kunnat se när det gäller uppvaknanden, att barnen sov längre och vaknade mindre ofta. Det har inte kunnat visas med medicinsk behandling som melatonin som framförallt minskar tid för insomning. Kanske tyngdtäcke lämpar sig bättre när det handlar om problem med uppvaknanden, det ena utesluter inte det andra och behandlingar kan komplettera varandra, säger hon till tidningen.

I oktober 2020 kom Medicintekniska produktrådet, MTP-rådet, efter en utredning fram till att det inte fanns tillräcklig evidens för att tyngdtäcken har tydlig patientnytta, och avråder sedan dess regionerna från att subventionera tyngdtäcken för patienter med sömnsvårigheter.

Maria Lönn hoppas hennes forskning ska bidra till att den indragna förskrivningen omprövas. Hon planerar ytterligare två studier inom ramen för sin kommande avhandling.

Studien Experiences of Using Weighted Blankets among Children with ADHD and Sleeping Difficulties har publicerats i Occupational Therapy International och studien The Efficiacy of Weighted Blankets for Sleep in Children with ADHD – a Randomised Cross-Over Trial har publicerats i Journal of Sleep Research.

Artikeln är en del av vårt tema om Hjälpmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.687