23948sdkhjf

Ukrainsk vårdpersonal till Sverige för utbildning om proteser

I Stockholm och Västerås välkomnas nu ukrainska patienter och vårdpersonal för att lära sig mer om ortopedtekniska hjälpmedel.

Denna vecka har ukrainska patienter, ortopedingenjörer, ortopedtekniker och arbetsterapeuter anlänt till Sverige. Hos Aktiv Ortopedteknik i Stockholm och Västerås ska de få utbildning om ortopedtekniska hjälpmedel, som arm- och benproteser.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har flera skadats. Två vårdarbetare från Ukraina reser specifikt till Västerås för att lära sig mer inför uppstarten av en klinik i Tjernevsi i Ukraina, som sker senare i höst. Fokuset för utbildningen är benproteser vid nedre extremitetsamputation.

– Att starta upp en ny klinik kommer göra skillnad för många människor genom att hjälpa dem att återfå sin rörelsefrihet. Kan vi bistå våra kollegor i Ukraina och bidra med vår kunskap om benproteser så ska vi självklart göra det, säger Gustav Blom, verksamhetschef vid Aktiv Ortopedteknik Västerås, i ett pressmeddelande.

I nästa vecka utbildas vårdpersonal i Stockholm i övre extremitetsamputation. Med hjälp från bland annat ortopedtekniker och arbetsterapeuter kommer det lära sig om tillverkning av proteser och rehabilitering. Ukrainska patienter kommer även att under besöket få proteser och hjälp med träning.

– Det känns oerhört viktigt att göra den här insatsen tillsammans med ukrainsk klinisk personal, så att de kan ta med sig kunskapen tillbaka till Ukraina och hjälpa fler framöver. Vi vill göra vad vi kan för att fler drabbade ska kunna få mer långsiktig hjälp,säger Louise Klevbo, verksamhetschef vid Aktiv Ortopedteknik Stockholm, i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078