De studerade operationsavdelningarnas outforskade utrymmen
Flera vetenskapliga studier har gjorts om hur en operationssal ska utformas för att den ska vara så ren som möjlig, men få rön finns kring hur de rum som omgärdar salarna ska utformas och placeras.
– Jag har suttit i projekteringen till flera vårdbyggnader och då börjar man diskutera till exempel var ska vi placera toaletterna och hissar. Det finns ingen forskning på detta, säger Eva Ek, som är sjuksköterska och arkitekt, specialiserad på vårdbyggnader.
För ett antal år sedan kom nya direktiv gällande gränsvärden på renhet inne på operationssalar men också för första gången för de kringliggande utrymmena.
– Tidigare fanns det ingen svensk standard för detta, säger Sture Gustafsson, sjukskötare, medicinteknisk ingenjör och projektledare för vårdbyggnationer.
Med detta i bakhuvudet påbörjade Eva Ek och Sture Gustafsson ett projekt som skulle komma att ta ett par år och ett antal besök på några av Sveriges nya operationsavdelningar. Totalt valdes fyra sjukhus ut som projekterats för att följa de nya direktiven. På Centralsjukhuset i Karlstad, Södersjukhuset i Stockholm, Gävle Sjukhus och Värnamo sjukhus utförde arbetsgruppen partikelmätningar både vid hög och låg belastning i verksamheterna.
– Vi tittade bland annat mycket på vad som händer när man går ut från en toalett. Följer det med partiklar? Vi kunde konstatera att det kom ut partiklar men inte vad för partiklar, säger Eva Ek.
De tittade även närmare på placeringen av hissar och genomgående schakt och undersökte vad som sker med luftkvaliteten och lufttryck vid öppning av hissar och ventilationsschakt. Arbetsgruppen kunde bland annat konstatera att man inte bör placera en toalett i omedelbar närhet till en operationssal men många nya funderingar väcktes också.
– När man börjar med sådana här studier uppstår fler frågor än svar, säger Eva Ek.
När man börjar med sådana här studier uppstår fler frågor än svar
Vad sker med dessa utrymmen över tid när verksamheters sätt att arbeta förändras och byggnader blir äldre? Det är bara en av flera frågor som kommit upp efter undersökningarna.
Nu hoppas Eva Ek och Sture Gustafsson att studien leder till att mer forskning görs på området.
– Jag hoppas att man tar det här till sig när man har sådana här projekt och tänker på detta i ett tidigt planeringsskede, säger Sture Gustafsson.
– Och att man gör fortsatta undersökningar! Jag hoppas att detta kan inspirera till det, fyller Eva Ek i.
Sture Gustafsson, Eva Ek och Carl Christiansen ska tala på konferensen Framtidens operationsavdelning den 25-26 oktober i Stockholm. Konferensen arrangeras av Sifu.