23948sdkhjf

Glaset som inte skvätter över

Två nyutbildade danska ingenjörer har utvecklat ett glas som förhindrar att vätskan i det skvalpar över, vilken gör att det passar personer med darriga händer inom exempelvis äldreomsorgen. Med hjälp av crowdfunding sätts glaset nu i produktion.

Glaset Drinksaver har utformats så att det förhindrar att större mängder vätska spills ut, men samtidigt ser det ut som ett vanligt dricksglas, och därför finns det inget socialt stigma förknippat med att använda glaset. Det skriver Medtech Magazines danska systertidning Medtech News.

De två nyutbildade ingenjörerna Laila Sofie Midjord och Casper Gramhald-Nørland har lyckats färdigutveckla glaset så att det är redo att säljas och distribueras. Längs vägen har bland annat forskning kring vågbrytning använts för att skapa glaset, och man har konsulterat med arbetsterapeuter och vårdpersonal inom äldreomsorgen under hela designprocessen.

Portugisiska RB Drinks, Europas ledande tillverkare av polykarbonatglas, har gått med på att tillverka Drinksaver-glasen. Polykarbonat är det plastmaterial som ligger närmast äkta glas. Materialet är praktiskt taget omöjligt att slå sönder, därför används det till exempel i polisens stridssköldar, i gasmasker och i skyddsglasögon. Och tappar du det i klinkergolvet i ett äldreboendekök är det inga problem.

Som nyutbildad ingenjör med ett nystartat företag vältrar man sig inte i pengar och därför samlar Midjord och Gramhald-Nørland in pengar via crowdfunding så att man ska kunna trycka på startknappen för det löpande bandet i Portugal.

Casper Gramhald-Nørland säger till Medtech News att den potentiella marknaden för det nya glaset är så stor att de själva inte klarar av försäljning och distribution. Casper Gramhald-Nørland och Laila Sofie Midjord utgör idag utvecklingsavdelning, sälj- och marknadsavdelning, IT-avdelning, bokföring och de ansvarar även för städning och matsalen.

– I uppstartsfasen har vi själva kunnat sköta distributionen, men det finns 950 vårdhem i Danmark, och det uppdraget kan vi inte åta oss själva. Därför förhandlar vi just nu med fyra potentiella distributörer av glaset, som i andra sammanhang besöker de danska äldreboendena, säger Casper Gramhald-Nørland.

See KPIs and other articles about:
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096