23948sdkhjf

Lundaforskare ser koppling mellan selenbrist och hjärtsvikt

Brist på selen kan kopplas till en ökad risk att utvecklas hjärtsvikt, enligt ny forskning vid Lunds universitet.

Forskargruppen har tidigare visat att selenbrist är kopplat till en försämrad diagnos hos patienter med redan etablerad hjärtsvikt. I den nu aktuella studien har man också sett ett samband mellan brist på selen och en ökad risk att utveckla hjärtsvikt hos individer som inte tidigare har någon känd hjärtsjukdom.

– Studien visar att det finns ett samband med låga nivåer av selen och en ökad risk för att utveckla hjärtsvikt under en uppföljningstid på 15 år. Risken var dubbelt så hög hos de 20 procent som hade lägst nivåer av selen, säger Amra Jujic, post doc vid Lunds universitet och förste författare till studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna framhåller att orsakssambanden ännu är oklara. Man vet inte om det är bristen på selen som har effekt på prognosen vid hjärtsvikt, eller om det är hjärtsvikten i sig som påverkar selennivåerna.

– Vi vill därför undersöka hur hjärtsviktspatienter eller personer utan hjärtsvikt skulle reagera på att behandlas med selen. Det är något vi nu avser att studera i framtida, randomiserade kliniska studier i första hand hos patienter med redan etablerad hjärtsvikt, säger Martin Magnusson, överläkare inom kardiologi på Skånes universitetssjukhus och adjungerad professor vid Lunds universitet.

Studien Selenoprotein P deficiency is associated with higher risk of incident heart failure har publicerats i tidskriften Free Radical Biology and Medicine.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.117