23948sdkhjf

Studie av äldre patienter: 25 minuters långsam gång upphäver negativa effekter av sängläge

Det lönar sig att ta sig upp ur sjukhussängen och vanka runt i korridorerna. Så lite som 25 minuter om dagen av långsam promenad räcker för att motverka de skadliga fysiska effekterna av sängläge för äldre sjukhuspatienter, enligt en ny metaanalys.

Det är sedan tidigare känt att det är bra för äldre sjukhuspatienter att komma upp ur sängen och röra på sig för att undvika att kroppen förfaller fysiskt. Men vilken typ av aktivitet, och hur mycket av den, som är lämpligt har varit oklart.

Nu har forskare vid universitetet i Cádiz, Spanien, i en samlad dataanalys av tillgänglig forskning försökt att ta reda på det. De gick igenom totalt 19 publicerade kliniska studier med personer över 50 år som som lagts in på sjukhus för allvarlig sjukdom och ordinerats någon form av fysisk aktivitet under sin slutenvård.

Den sammantagna slutsatsen är att den minsta "dos" som krävdes för att motverka negativa fysiska effekter av sängläget uppskattas till 40 minuter per dag av lätt fysisk aktivitet, eller cirka 25 minuter per dag av fysiskt aktivitet med måttlig intensitet.

Den optimala dosen uppskattas till 70 minuter per dag av lätt aktivitet, eller 40 minuter av aktivitet med måttlig intensitet. Mer fysisk aktivitet än så tycks inte ge några påtagliga fördelar, vilket enligt forskarna tyder på att det finns ett slags tröskeleffekt.

Den mest effektiva enskilda typen av fysisk aktivitet för den berörda gruppen patienter bedöms vara en långsam promenad, där den optimala mängden nåddes vid cirka 50 minuter per dag, och den minsta effektiva dosen vid 25 minuter per dag.

Studien "Optimal dose and type of physical activity to improve functional capacity and minimise adverse events in acutely hospitalised older adults: a systematic review with dose-response network meta-analysis of randomised controlled trials" har publicerats i British Journal of Sports Medicine.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063