23948sdkhjf

Ny 3D-metod ska förebygga höftfraktur: "Kan upptäcka tusen fler personer med hög risk"

En ny metod med 3D-simulering kan ge tidigare upptäckt av benskörhet, och därmed förskona ett stort antal människor från höftfrakturer. Det menar forskare vid Lunds universitet.

Benskörhet, eller osteoporos, orsakar omkring 120 000 benbrott årligen i Sverige, varav cirka 18 000 är höftfrakturer.

Idag ställs diagnosen genom att mäta bentätheten med en 2D-röntgenundersökning. Men metoden missar ungefär hälften av alla som har hög risk för att få en fraktur, enligt Hanna Isaksson, professor i biomedicinsk teknik vid LTH, Lunds universitet.

Hon har tillsammans med forskarkollegor utvecklat en ny beräknings- och simuleringsmetod som ska kunna identifiera en större andel av dem som är i riskzonen för höftfraktur.

– Med hjälp av den nya metoden skulle vi varje år kunna upptäcka ungefär tusen fler personer med hög risk för höftfraktur. Och mycket tyder på att metoden även kan användas för att påvisa benskörhet innan den första frakturen inträffar, säger Hannas Isaksson i ett pressmeddelande.

Metoden går ut på att man med hjälp av tvådimensionella röntgenbilder från bentäthetsmätningar tar fram tredimensionella modeller av lårbenet.

Omvandlingen från 2D till 3D sker utifrån en datorsimulerad mall för hur benets geometri och bentäthet statistiskt varierar. 3D-modellen ska göra det möjligt att simulera olika situationer och scenarier som kan påverka vid exempelvis ett fall, vilket ger bättre möjligheter att bedöma risken för frakturer.

Forskarna har genomfört simuleringar på data från drygt 400 personer som tidigare genomgått bentäthetsmätning med röntgen, varav somliga inom en tioårsperiod drabbades av en höftfraktur. En jämförelse visade, enligt forskarna, tydligt att 3D-metoden är bättre på att förutspå risken för en höftfraktur än vad bentäthetsmätningen är.

– Om dessa personer som faktiskt fick en höftfraktur hade undersökts med den nya mätmetoden så hade de med låg benstyrka kunnat identifieras och flera av benbrotten skulle ha kunnat undvikas, säger Hanna Isaksson.

Studien "3D finite element models reconstructed from 2D DXA images improve hip fracture prediction compared to areas BMD in MROS Sweden cohort" har nyligen publicerats i Journal of Bone and Mineral Research.Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127