23948sdkhjf

Elektas vd: "De stora innovationerna kommer att ske på mjukvarusidan"

Strålterapisystemleverantören Elekta har flera av de utmaningar som bolaget har mött under strategiprogrammet Access 2025 bakom sig, säger Elektas vd Gustaf Salford i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Bland de utmaningar som pekats ut finns pandemin, logistikutmaningar, komponentbrist och kriget i Ukraina samt inflationen.

– Mycket av det har vi bakom oss. Leverantörskedjesituationen har blivit mycket bättre. Komponentbristen har också blivit mycket bättre. Det är några komponenter som vi har, men det handlar mer om att inflationen som kommer att hålla i ett tag som vi ser och det är svårt att sia om kriget såklart, säger Elektas vd Gustaf Salford.

Pandemin uppges ha skapat ett uppdämt behov i cancervården.

– Cancer håller på att bli den nya pandemin och det behövs fler installerade linjäracceleratorer. Även om inflationen är där kommer vi att fortsätta med prisökningar och även installationer för att driva på tillväxten, säger Gustaf Salford.

I regionen Americas och framförallt USA handlar det mesta om att ta marknadsandelar på en redan mogen marknad.

– Med den produktportfölj vi har i dag finns det goda möjligheter att ta marknadsandelar där, säger Gustaf Salford.

I Europa har det funnits stora program de senaste åren, vilket gör att det på denna marknad mest handlar om installationer och att växa omsättningen.

På marknaderna i Afrika och Mellanöstern finns möjligheter till installationer av strålterapisystem på nya sjukhus.

– Något som jag tror kommer att driva mycket tillväxt är region APAC, dels via Kina där vi har en väldigt stark position, men även Sydostasien skulle jag vilja peka ut där. Elekta har satsat mycket på att gå direkt i många av de marknaderna vilket brukar leda till god tillväxt de kommande åren, säger Gustaf Salford.

I strategiprogrammet Access 2025 satte Elekta ett mål på medellång sikt att förbättra rörelsemarginalen. Flera faktorer väntas bidra till detta. Gustaf Salford nämner "volym, pris på orderstocken och en hel del fokus på förbättringar på kostnad för sålda varor (COGS)" samt effektivitet i installationerna och hur Elekta utför service.

Ett större tekniksprång i strålbehandlingen skedde då Elekta lansera det MR-styrda strålbehandlingssystemet Unity. Framåt i tiden väntas mycket av forskning och utveckling kretsa kring mjukvarusidan.

– Om vi blickar framåt menar jag att de stora innovationerna kommer mycket att ske på mjukvarusidan. Vi har väldigt bra hårdvara och utrustningar, men det stora teknologiskiftet kommer att handla om att ha bättre mjukvarulösningar, både för att hjälpa kunderna med effektivitet och produktivitet men också för att göra bättre behandlingar för patienten, säger Gustaf Salford.

Mjukvarusatsningarna som Elektas vd nämner kommer bland annat handla om att digitalisera och automatisera och titta på resultatet av strålterapibehandlingarna. Utvecklingen går mot precisionsmedicin och så kallade individualiserade behandlingar.

Är nya produkter på mjukvarusidan något som kommer utöka marknaden eller främst stärka er konkurrenskraft?

– Det är både och. Om man tittar på den installerade basen kan vi göra väldigt mycket uppgraderingar på den med mjukvara och servicelösningar, säger Gustaf Salford och nämner att den största tillgången för bolaget är den installerade basen på över 7.000 installerade strålbehandlingssystem.

– Om vi kan ha mer serviceförsäljning på den installerade basen kommer det att driva tillväxt och återkommande serviceintäkter, säger Gustaf Salford som tillägger att de adaptiva lösningarna även kommer att integreras i bolagets nya maskiner.

Elektas vd Gustaf Salford tar även upp möjligheten att genomföra förvärv.

– Vi har en stark balansräkning och bra lånestruktur så mindre tilläggsförvärv eller förvärv som ger en ny applikation eller öppnar upp en ny marknad är någonting vi tittar på hela tiden, säger han.

Intervjun gjordes inför en kapitalmarknadsdag på tisdagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.283