23948sdkhjf

Region Stockholm tar över ambulanserna

Region Stockholm ska framöver köra samtliga vägambulanser i egen regi. De nuvarande avtalen med privata aktörer kommer att sägas upp, rapporterar Svenska Dagbladet.

Under de senaste 30 åren har den vägburna ambulansverksamheten varit konkurrensutsatt i Stockholm. Idag kör regionägda AISAB cirka 40 procent av ambulanserna, och övriga av privata Falck och Samariten.

Nu planerar det nya styret i regionen, bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet med stöd av Vänsterpartiet att låta AISAB ta över hela verksamheten. Det ska ske etappvis och vara fullt genomfört inom två år, skriver SvD.

Enligt hälso- och sjukvårdsregionrådet Talla Alkurdi (S) kommer en mer samlad organisation att bli effektivare och innebära ett snabbare samarbete med akutsjukhusen. Även det säkerhetspolitiska läget uppges vara en bidragande orsak.

– De vägburna ambulanserna är ju en oerhört viktig och kritisk del av infrastrukturen i händelse av en kris. Det är en känslig verksamhet och då behöver vi ha en bättre rådighet över planeringen, säger hon till tidningen.

Artikeln är en del av vårt tema om Akut- och ambulanssjukvård.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079