23948sdkhjf

Storvarsel på Karolinska

Karolinska universitetssjukhuset varslar 450 medarbetare och chefer inom administration och stödjande verksamhet om uppsägning. Orsaken är att sjukhuset gått back med hela 400 miljoner kronor under årets första fyra månader.

I maj infördes anställningsstopp för administrativ personal på sjukhuset. Men det har inte varit tillräckligt för att bromsa kostnadsökningarna, och nu vidtas mer drastiska åtgärder. 450 medarbetare varslas, vilket motsvarar nästan var åttonde av sjukhusets anställda inom administration och stödjande verksamhet.

– När vi ser att ekonomin försämras måste vi agera snabbt och med precision, säger sjukhusdirektören Björn Zoëga i ett pressmeddelande.

Enligt honom var det inget enkelt beslut, eftersom det påverkar många medarbetare och deras familjer.

– Genom att varslet inte omfattar vårdprofessioner så värnar vi vården och även utbildning och forskning. Därigenom kan vi också upprätthålla tillgänglighet och kvalitet för våra patienter.

Sjukhuset arbetar med flera andra åtgärder för att effektivisera verksamheten och skära i kostnader. Det rör sig bland annat om ett nytt schemaläggningssystem förenklad journalföring och digitaliserad kassa. Och fler åtgärder vänta, enligt Björn Zoëga.

– Det är viktigt att den administrativa bördan inte ökar för våra medarbetare i vården. Därför kommer vi samtidigt med varslet att öka takten på arbetet med att förenkla och förbättra vår administration. Vi måste också fortsätta att ta bort alla arbetsmoment som inte skapar värde för våra patienter, säger han.

Totalt har Karolinska sjukhuset idag 15 800 anställda , varav 3 700 arbetar inom administration och stödjande verksamhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094