23948sdkhjf

Flera vårdval tas bort i Stockholm

Region Stockholm har presenterat en omställningsplan för vårdval i regionen.

Sedan den dåvarande Alliansregeringen år 2008 gjorde vårdval i primärvården obligatoriskt i Sverige har Region Stockholm gått betydligt längre och infört vårdval inom ett stort antal fler specialistområden. Sammantaget finns det avtal om 38 vårdval i Stockholm.

Igår, onsdag, berättade det nya styret i Stockholm, som består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet, och samarbetspartiet Vänsterpartiet att de har tagit fram en omställningsplan för 13 av vårdvalen i regionen.

– Höstens val visade att invånarna ville se en ny inriktning för vården i Region Stockholm: Vård ska ges efter behov. Ett brett stöd finns från patienter och vårdpersonal, så därför inleder Mittenkoalitionen och Vänsterpartiet nu en omställningsplan. Det handlar om en pragmatisk, långsiktig reformering av de vårdval som inte fungerat bra, säger Talla Alkurdi, ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden (S) i ett pressmeddelande.

Vårdval som föreslås avvecklas är bland annat inom hud, neurologi och allergologi.

Oppositionen i Stockholm, som infört vårdvalen, är kritisk till beskedet. Oppositionsrådet Amelie Tarschys Ingre (L) säger i en kommentar till Dagens Nyheter att Vänsterstyret behöver svara på vilka patienter som ska vänta längre på vård och vilka som idag får vård i onödan.

– Det är en neddragningsplan för att drastiskt minska stockholmarnas tillgänglighet till vård, säger hon till tidningen.

Vårdvalet i Stockholm debatterades nyligen i Medtech Magazines systertidning Life Science Sweden. Désirée Pethrus (KD), oppositionsregionråd i Stockholm, skrev att planerna på att lägga ner vårdval framför allt drabbar kvinnor, då många företagare i sjukvården är kvinnor. Hon framhöll också att nedläggningen av vårdvalet för smärtvård i stor utsträckning drabbar kvinnliga patienter. Christine Lorne (C) och Karin Fälldin (C) replikerade att vissa vårdval är dysfunktionella och behöver reformeras.

Läs debattartiklarna nedan:

”Varför vill mittenstyret straffa kvinnliga företagare i sjukvården?”

”Vi värnar patienternas valfrihet”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.344