23948sdkhjf

Bra "drag" när Fokus Hjälpmedel Luleå öppnade

I Norrbotten duggar inte hjälpmedelsmässorna tätt – men när de väl blir av är intresset desto större. Det var tydligt när Fokus Hjälpmedel slog upp dörrarna på onsdagen och hade besökare från professionen i stora delar av norra Sverige.

– Många behöver ta sig en bra bit för att komma hit, vilket betyder att de verkligen är intresserade. Man får hit alla intressenter och når gräddan av kunderna, säger Peter Johansson, försäljningschef på Trident.

Själv har han rest längre än de flesta eftersom Trident, som marknadsför olika typer av tillgänglighetslösningar, håller till i skånska Ängelholm. Med sig i montern i Luleå Energi Arena har han bland annat Pegasus, en elparcykel med plats för både en "pilot" och en passagerare. De sitter bredvid varandra, som i en bil, vilket ger möjlighet till bättre kontakt mellan cyklisterna än till exempel rullstolscyklar där passageraren sitter framför den som kör.

Även passagerarsidan är försedd med trampor, som passageraren kan använda om han eller hon vill och kan.

– Du kan även vara helt i tandem, om du vill att passageraren ska följa med även om han eller hon inte själva kan styra sina rörelser.

Enligt Peter Johansson räcker batterierna till elmotorn till cykling i 2-4 mil, och kan sedan laddas upp igen på en natt.

I en annan välbesökt monter prövar de bägge fysioterapeuterna Lisa Skarin och Therese Messner Brink från Umeå kommun vändlakanet Masterturner i kombination med madrassöverdraget Vario som används för riktigt tunga patienter.

– Det är alltid bra att få känna själv hur det är. Man blir inspirerad. Och det är fint att få lite tips och tricks från folk som verkligen är proffs, säger Lisa Skarin.

"Proffset" ifråga är Mariana Mellgren, som till vardags är IVA-sjuksköterska på Karlskoga lasarett, men som idag lånats in av Pernova, som marknadsför produkterna i Sverige för den danska tillverkaren Mastercare.

– Under pandemin har vi haft patienter som vägt 150,160 eller 170 kilo. Och dem skulle vi vända i bukläge. Det har vi knappast klarat utan det här hjälpmedlet, säger hon.

En av nyheterna på mässan var den senaste versionen av ögonstyrning från Tobii Dynavox. TDI16 och varianten TDI13. De är utformade för att användas av personer med funktionsnedsättningar som exempelvis ALS, cerebral pares, Retts syndrom eller ryggmärgsskada.

– Med de här enheterna kan man kommunicera i det dagliga fast talet inte fungerar och man är förlamad, säger Christoffer Högberg, som står i montern.

De nya versionerna beskrivs som lätta och snabba samtalsapparater som kan kontrolleras via ögonstyrning oavsett ljusförhållanden, och som har förinstallerade program för en mängd olika kommunkationsbehov. Användaren får en artificiell, men tydlig, röst via enhetens högtalare, och på baksidan finns ett partnerfönster så att samtal ska kunna hållas öga mot öga.

Fokus Hjälpmedel i Luleå fortsätter även under torsdagen med, förutom utställarna, även workshops och föreläsare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079