23948sdkhjf

Vårdjobben minst attraktiva enligt undersökning

Vårdjobben hamnar längst ner på listan i en undersökning från Manpower Group när tillfrågade svenskar får välja ett bristyrke de skulle kunna tänka att vidareutbilda eller omskola sig till. 

Enligt undersökningen skulle 77 procent av 2409 tillfrågade svenskar kunna tänka sig att vidareutbilda eller omskola sig till ett bristyrke för att kunna få större chanser att få ett jobb. 

Undersökningen baserar sig på arbetsförmedlings sammanställning av yrken med störst jobbchanser inom de närmaste fem åren. Där listats bland annat yrken såsom specialistläkare, barnmorskor och arbetsterapeuter.

I undersökningen från Manpower svara 5 procent att det skulle kunna tänka sig att vidareutbilda eller omskola sig till barnmorska, undersköterska och sjuksköterska och 4 procent till läkare och tandläkare.

Något högre upp på listan ligger arbetsterapeutyrket som 11 procent svarat att de skulle kunna tänka att utbilda sig till. Toppar listan gör bristyrken inom IT-branschen.

– Drygt tre av fyra svenska företag har svårt att hitta rätt kompetens, så även om man inte vill ta vilket jobb som helst är det i grunden positivt att så många kan tänka sig att vidareutbilda sig till ett bristyrke. Den attityden behövs för att vi på sikt ska kunna lösa kompetensbristen i Sverige och bibehålla vår internationella konkurrenskraft, säger Mikael Jansson, vd på Manpower Group i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.329