23948sdkhjf

Devyser fick Swecares exportpris: "Fantastisk tillväxtresa"

Diagnostik- och gentestbolaget Devyser är vinnare av årets Swecare Export Award för att ha "satt svensk innovation inom hälsa och sjukvård på världskartan". Priset som ”rising star” gick till sepsisbolaget Algodx.

Priset delades ut av socialminister Jacob Forssmed (KD) vid en ceremoni på torsdagen. Enligt motiveringen är Devyser en pionjär inom avancerad genetisk testning och DNA-diagnostik, som haft stora exportframgångar.

"Från början ett forskningbolag som från huvudkontoret i Hägersten tagit fram 29 olika produkter som nu finns tillgängliga i 50 länder. Med intensiva exportsatsningar de senaste åren har man gjort en fantastisk tillväxtresa med stora försäljningsframgångar där 92 procent av den totala försäljningen utgörs av exportinkomster", skriver juryn, som består av representanter för life science-branschen och regeringen.

Devyser utvecklar och säljer diagnostiklösningar till kliniska laboratorier. Företagets tester används inom områdena ärftliga sjukdomar, onkologi och transplantation för att möjliggöra skräddarsydd behandling. Vinnaren valdes ut bland fyra nominerade kandidater.

– Vi är otroligt stolta över att uppmärksammas med detta fina pris. Vi har haft en stark internationell tillväxt under de senaste åren, framförallt i Europa och Asien. Vår satsning på utökad direktförsäljning på nyckelmarknader har varit mycket framgångsrik. Nu är siktet inställt på den nordamerikanska marknaden, säger Fredrik Alpsten, vd för Devyser, i ett pressmeddelande.

I priskategorin Swecare Rising Star Award vann Algodx, ett bolag som utvecklat en metod för att hantera sepsis via en plattform som använder AI för att ställa tidigare diagnos och därmed rädda liv och minska kostnader för sjukvården.

"En extremt skalbar affärsmodell och en robust internationaliseringsstrategi, där man bland annat utvecklat strategiska samarbeten med globala journalsystemleverantörer och aktörer inom den amerikanska hälso- och sjukvården, gör att juryn bedömer att Algodx har stor potential för internationell framgång", skriver juryn i sin motivering.

Swecare är en halvstatlig stiftelse, med drygt 100 företag och organisationer som medlemmar, som har i uppdrag från socialdepartementet att bidra till ökad svensk export inom hälsoområdet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109