23948sdkhjf

Plattform ska öka kunskap om säker och hälsosam parasport

Forskare vid Lunds universitet har tillsammans med bland annat Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska kommitté utvecklat en ny plattform. Syftet med plattformen är att öka kunskapen om säker träning och hälsa samt om hur man förbygger skador.

– Safe Parasport fungerar som ett 1177 för paraidrottare. Här kan aktiva och tränare hitta information om hur man tränar, men också hur man förebygger och hanterar skador hos paraidrottare, säger Kristina Fagher, forsknings- och projektledare för Säker och hälsosam parasport i ett pressmeddelande. 

Projektet drivs av forskare vid Lunds universitet i samarbete med forskare vid Stellenbosch University i Sydafrika. Studenter vid Blekinge Tekniska Högskola har även varit delaktiga med att utveckla webbsidan. Andra som står bakom projektet är bland annat Centrum för Idrottsforskning och Sveriges Paralympiska kommitté. 

– Vi vill att fler ska få kunskap att planera träning och rehabilitering efter den aktivas specifika förutsättningar. Förhoppningsvis leder det både till att fler aktiva och ledare känner sig trygga med att börja inom parasporten, säger Hans Säfström, Elitutveckling, på Parasport Sverige i pressmeddelandet och fortsätter:

–Men också att vi blir bättre på att optimera träningen för elitaktiva paraidrottare efter de specifika förutsättningarna. Mindre skadefrånvaro innebär effektivare träningsutveckling och då bättre resultat

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062