23948sdkhjf

Akademiska har använt sin MR-hybrid 100 gånger

År 2020 började Akademiska sjukhuset använda en operationssal med en rörlig MR-kamera fäst i taket. Nu meddelar sjukhuset att 100 operationer har gjorts i salen.

Akademiska sjukhuset i Uppsala var först i Sverige och bland de första i Norden med en MR-hybrid, det vill säga en takhängd MR-kamera som kan flyttas. Med hjälp av tekniken kan kirurgen se högupplösta bilder samtidigt som han eller hon opererar. Kameran flyttas ut och in från operationssalen med hjälp av en räls i taket.

Sjukhuset uppger att salen idag används inom flera olika områden för att öka precisionen i samband med operationer, bland annat används den för neurokirurgi och öron-näs-halskirurgi.

–Vi opererar i genomsnitt två patienter i veckan i MR-hybridsalen och har som målsättning att komma upp i fyra patienter per veckan där vi kombinerar operation och MR undersökning. Utöver dessa operationer kan salen också användas för vanliga operationer, säger Pelle Nilsson, docent och överläkare i neurokirurgi på Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125