23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Vakuumteknik 4.0 från Busch Vacuum Solutions

| Medlemsnyhet | Företag Busch Vakuumteknik AB

En av Tysklands största charkuteriproducent har nu byggt om sitt befintliga centralvakuumsystem till den senaste tekniken 4.0 för att generera vakuum för förpackningsprocesser.

Vakuumsystemet använder idag de senaste R5 PLUS vakuumpumparna som är tryckreglerade för att generera vakuum för alla förpackningsmaskiner upp till den förinställda nivån – vilket är extremt energieffektivt.

Vinzenz Murr GmbH har producerat charkprodukter i närmare 120 år. Företagets grundare Vinzenz Murr öppnade sin första slakteributik i München 1902. Idag är Vinzenz Murr GmbH inte bara en av de största charkuteriproducenterna i München. Företaget är med sina över 2 000 anställda en av de största arbetsgivarna inom livsmedelsindustrin. Sedan 1970 producerar Vinzenz Murr sina charkprodukter i Münchendistriktet. Produkterna säljs nästan uteslutande via de 270 butikerna i Bayern.

Sedan 2004 har Vinzenz Murr använt ett centralt vakuumsystem från Busch Vacuum Solutions för att generera vakuum till alla förpackningsmaskiner i sin charkuterianläggning. Denna centrala vakuumförsörjning bestod av ett vakuumsystem med tre R5 lamellvakuumpumpar och totalt tre vakuumboosters. Vakuumsystemet sköttes av en styrenhet. Detta innebär att endast det antal vakuumpumpar användes som krävdes för att täcka det aktuella behovet. Detta inbegrep pumpar som slogs på eller av efter behov. En vakuumkammare med en volym på två kubikmeter tjänstgjorde som buffert så att den nödvändiga vakuumnivån fanns tillgänglig omgående i respektive förpackning vid behov. Hittills har fyra stora varmformningsmaskiner försetts med vakuum.

När vakuumsystemet flyttades till ett annat rum beslöt Vd:n Alexander Brandl att de befintliga lamellvakuumpumparna med standardmotorer skulle bytas ut mot frekvensstyrda pumpar för att kunna behovstyra vakuumsystemet. Förpackningsmaskinerna används till att paketera produkter, allt från flera kilo till små portionsförpackningar. Detta innebär att helt olika verktyg används för förpackning och därför kan förpackningskammarnas volymer variera mycket. På grund av mycket små kvantiteter ändras den totala volymen på alla förpackningsmaskiner ofta och därmed även vakuumsystemets energibehov.

Valet föll på den senaste generationen intelligenta vakuumpumpar R5 PLUS från Busch Vacuum Solutions. Anledningarna till detta var uppenbara. Han hade goda erfarenheter av Busch sedan flera år, systemet visade stor energieffektivet och han var dessutom  imponerad av hur enkelt vakummsystemet kunde hanteras via en pekskärm.

Det nya systemet har nu varit i drift sedan juni 2020. Tack vare tryckreglering kan varje enskild R5 PLUS exakt hålla den specificerade vakuumnivån och kompensera för ändrade kapaciteter. De enskilda integrerade styrenheterna i respektive R5 PLUS kommunicerar med varandra via en sekundär styrenhet PLUS Master Control. På så sätt anpassas vakuumsystemets allmänna prestanda exakt efter det aktuella behovet. Det centrala vakuumsystemet kan enkelt hanteras via PLUS Master Controls pekskärm. Efter flera månaders i drift blev det uppenbart att vakuumsystemets styrenhet har en betydligt mer finstämd reaktionsförmåga jämfört med det tidigare systemet, som också svarade på ändrade behov genom att helt enkelt slå på och av enskilda vakuumpumpar, men med större steg. Det ombyggda vakuumsystemet kan nu garantera överensstämmelse med cykeltider och en exakt definierad vakuumnivå i varje enskild förpackning. De nya R5 PLUS lamellvakuumpumparna är större än de vakuumpumpar som användes tidigare. Detta beror på att ännu fler termoformningsmaskiner kommer att vara anslutna till den centrala vakuumförsörjningen i framtiden. De beprövade, äldre R5 lamellvakuumpumparna kommer dock inte att överges i framtiden, en eller flera kommer att användas vid enskilda enheter.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Busch Vakuumteknik AB

Växthusvägen 2
435 33 Mölnlycke
Sverige
Busch Vakuumteknik AB

Sänd till en kollega

0.094