23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Kan digitala tekniker verkligen bidra till en förbättrad hälsa?

Det råder vissa meningsskiljaktigheter om digitaliseringens inverkan på vår hälsa. Å ena sidan menar dess motståndare att digitala tekniker endast gjort oss mer ohälsosamma och därför aldrig bör ses som en lösning. Å andra sidan hävdar dess förespråkare att digitala verktyg kan vara till stor nytta för oss.

Vi kan inte riktigt ge ett entydigt svar på frågan, men vi kan spekulera utifrån vad de olika argumenten bygger på.

Vi kan få sömnsvårigheter

En av nackdelarna med digitala tekniker är att vi vid för mycket användande av dem riskerar att få sömnsvårigheter. Oavsett om vi jobbar sent på kvällen eller bara läser intressanta artiklar på en blogg som lennix.nu, stimulerar ljuset från mobiler och datorer våra hjärnor och kroppar samtidigt som det dämpar produktionen av det sömnfrämjande hormonet melatonin. Detta förskjuter i sin tur den så kallade cirkadiska rytmen till en senare tidpunkt, vilket alltså gör det svårare att somna.

Det kan leda till mindre fysisk aktivitet

Många menar också att användningen av digitala tekniker gör att vi rör mindre på oss. Rent logiskt sett minskar den tid vi tillbringar i soffan framför TV:n den tid vi ägnar oss åt att vara aktiva. Så ja, i sin enklaste form kan tekniken minska vår produktivitet och därmed göra oss mer lata.

Appar och bloggar kan hjälpa oss att hålla oss på rätt spår

Det finns naturligtvis också fördelar med de digitala teknikerna som omger oss. Bland annat kan appar på våra mobiler hjälpa oss att hålla oss på rätt spår gällande såväl träning som kost. Med hjälp av appar kan vi hålla koll på allt från hur mycket vatten vi har druckit och hur många steg vi har tagit under dagen till vad vi kan göra för att få in mer fysisk aktivitet i vår vardag. 

För att inte tala om bloggar med värdefull information om kost och träning som säkerställer att vi gör saker och ting på rätt sätt. Läs mer och utforska bloggartiklar om bland annat träning och kost genom att klicka på länken.

De möjliggör snabb kontakt med vården

Digitala tekniker och smarta funktioner har mycket att ge, vilket Avteknik.nu fokuserar på att lyfta fram. Låt oss till exempel inte glömma att vi genom appar som Kry och Doktor.se nu snabbt kan få kontakt med sjukvården, praktiskt taget dygnet runt. Att kunna kontakta vården vid behov, utan att behöva bege oss till närmsta vårdcentral, är en bidragande faktor till att hålla hälsan i schack. 

Sänd till en kollega

0.015