23948sdkhjf

Magnetstimulering av hjärnan effektivt mot depression

Högre frekvens - kortare behandlingstid - lika bra behandlingsresultat.

Resultat från en svensk studie visar att drygt fyrtiotvå procent av patienterna förbättrades vid behandling med en ny form av magnetstimulering. Hos sexton procent försvann depressionen helt.

Sedan 2017 har magnetisk stimulering, rTMS, varit ett behandlingsalternativ för patienter med svårbehandlad depression. Med hjälp av en elektromagnet, placerad över pannan, produceras ett snabbt varierande magnetfält, som framkallar ett svagt elektriskt fält i hjärnbarken. Behandlingen tar ungefär trettiosju minuter.

Forskare från Akademiska sjukhuset, Karolinska institutet och Örebro universitet har nu utvärderat en variant av behandlingen, intermittent thetaburst-stimulering, iTBS. Hos drygt femhundra patienter, med unipolär eller bipolär depression ökades frekvensen i magnetimpulserna. Behandlingstiden kunde då kortas till tre minuter, med lika goda behandlingsresultat som vid rTMS. 

– Detta är mycket positiva resultat. Magnetstimulering är ett välkommet tillägg i behandlingsarsenalen för den stora gruppen med svårbehandlad depression som inte har tillräcklig effekt av samtalsterapi och läkemedelsbehandling. Den här typen av magnetstimulering, som ger många pulser på kort tid, gör att varje behandlingssession kan genomföras på en tiondel av tiden. Det gör ju såklart behandlingen lättare för patienterna men också att vi kan behandla fler patienter per dag säger Robert Bodén, överläkare på mottagningen för hjärnstimulering vid Akademiska sjukhuset och professor vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078