23948sdkhjf

Ät upp dina använda sensorer!

En näve brunt sjögräs, en slurk vatten, lite grafen och ett par nypor salt – ungefär så är receptet för de nya sensorer som forskare i Storbritannien har tagit fram.

Med sensorer mot huden, kopplade till en bärbar mätutrustning, kan vitalparametrar som puls och blodtryck mätas. Tänk smartklockor, eller de mätapparater som används inom hälso- och sjukvården.

Forskare från universitetet i Sussex presenterar i det senaste numret av ACS Sustainable Chemistry & Engineering sensorer tillverkade av livsmedelsklassat sjögräs, som de menar överträffar mätkänsligheten hos de sensorer som används idag.

– Jag fick idéen när jag under pandemins lockdown såg Masterchef på tv. Veganer och vegetarianer använder brunt sjögräs, natriumalginat, som förtjockningsmedel istället för gelatin, säger Conor Boland, lektor i materialfysik och en av författarna, i en intervju i Eurekalert.

Sjögräs fungerar egentligen som en isolator, men när forskarna tillsatte grafen fick de fram ett tunt lager, en film, som ledde elektricitet. När filmen lades i saltvatten, absorberades vattnet och resultatet blev en mjuk, svampig och elektriskt ledande hydrogel.

Författarna säger att genom att använda ingredienser som är biologiskt nedbrytbara, har de skapat en miljövänlig sjögräs- och grafenbaserad polymer, som kan användas som sensorer för mätning av mänskliga vitalparametrar.

– Massproduktion av gummi- och plastbaserad hälsoteknologi kan ironiskt nog utgöra en risk för människors hälsa genom att mikroplaster läcker ut i vattenkällor när de bryts ned, säger Conor Boland.

Läs studien:
Food-Inspired, High-Sensitivity Piezoresistive Graphene Hydrogels, ACS Sustainable Chemistry & Engineering, (2023), doi: 10.1021/acssuschemeng.2c06101

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Metallskruv som absorberas av kroppen får USA-godkännande
Bibb får USA-godkännande
Personuppgifter kan ha läckt ut vid cyberattack mot trygghetslarm
Nordiske Medier lanserar utbildningar
Rapport: Så kan medtechbolag bli gröna – och spara pengar
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.078