23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Medtech Magazine
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Ät upp dina använda sensorer!

En näve brunt sjögräs, en slurk vatten, lite grafen och ett par nypor salt – ungefär så är receptet för de nya sensorer som forskare i Storbritannien har tagit fram.

Med sensorer mot huden, kopplade till en bärbar mätutrustning, kan vitalparametrar som puls och blodtryck mätas. Tänk smartklockor, eller de mätapparater som används inom hälso- och sjukvården.

Forskare från universitetet i Sussex presenterar i det senaste numret av ACS Sustainable Chemistry & Engineering sensorer tillverkade av livsmedelsklassat sjögräs, som de menar överträffar mätkänsligheten hos de sensorer som används idag.

– Jag fick idéen när jag under pandemins lockdown såg Masterchef på tv. Veganer och vegetarianer använder brunt sjögräs, natriumalginat, som förtjockningsmedel istället för gelatin, säger Conor Boland, lektor i materialfysik och en av författarna, i en intervju i Eurekalert.

Sjögräs fungerar egentligen som en isolator, men när forskarna tillsatte grafen fick de fram ett tunt lager, en film, som ledde elektricitet. När filmen lades i saltvatten, absorberades vattnet och resultatet blev en mjuk, svampig och elektriskt ledande hydrogel.

Författarna säger att genom att använda ingredienser som är biologiskt nedbrytbara, har de skapat en miljövänlig sjögräs- och grafenbaserad polymer, som kan användas som sensorer för mätning av mänskliga vitalparametrar.

– Massproduktion av gummi- och plastbaserad hälsoteknologi kan ironiskt nog utgöra en risk för människors hälsa genom att mikroplaster läcker ut i vattenkällor när de bryts ned, säger Conor Boland.

Läs studien:
Food-Inspired, High-Sensitivity Piezoresistive Graphene Hydrogels, ACS Sustainable Chemistry & Engineering, (2023), doi: 10.1021/acssuschemeng.2c06101

BREAKING
{{ article.headline }}
0.094