23948sdkhjf

Radarsensor ska förespå fallolyckor och Alzheimers

En liten radarsensor, fäst på väggen eller taket, ska kunna förutsäga fallolyckor och kognitiva sjukdomar. Tricket är att mäta gångmönstret hos personen, enligt forskare på Chalmers.

Enheten med sensorn är inte större än en brandvarnare och är tänkt att användas inom sjukvården, i hemmet eller i äldreomsorgen. Den mäter i realtid människors rörelsemönster, och framförallt den tid det tar att ta ett steg.

− Det är variationen i stegtid som är nyckeln. En frisk person har normalt en regelbunden gång. Men en person med risk för fallolyckor har ofta en stor variation i stegtid. Till exempel kan första steget ta en sekund medan det andra kan ta två sekunder, säger Xuezhi Zeng, forskare inom biomedicinsk elektromagnetik på Chalmers,  i ett pressmeddelande.

Syftet är att man ska kunna göra en riskanalys och skräddarsy effektiva insatser på ett tidigt stadium. Det kan handla om förebyggande åtgärder som sjukgymnastik eller en anpassning av möbleringen för att minska risken för fallolyckor.

En ökad variation i stegtid kan också vara ett tidigt symtom vid kognitiva sjukdomar, såsom Alzheimers. Sensorn kan användas som hjälpmedel för att ställa en tidig diagnos, men även för att bedriva klinisk forskning om samband mellan gångmönster och sjukdomsutveckling.

Eftersom den tekniska utrustningen redan finns på plats hoppas Xuezhi Zeng med att metoden kan kommersialiseras inom kort.

Studien Walking Step Monitoring with a Millimeter-Wave Radar in Real-Life Environment for Disease and Fall Prevention for the Elderly har publicerats i tidskriften Sensors.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.077