23948sdkhjf

Apkoppor kan smitta före symtom, enligt ny studie

Över hälften av dem som fått apkoppor i det pågående utbrottet kan ha smittats av personer som ännu inte haft några symtom av sjukdomen, enligt en brittisk studie.

Studien, som leddes av UK Health Security Agency, motsäger den nuvarande uppfattningen om hur apkoppor sprids, och kan ha stor betydelse för hur smittan bör bekämpas, rapporterar CNN.

I studien, som publicerats i BMJ, gallrade forskarna bland 2 746 fall av apkoppor i Storbritannien och identifierade 79 fall där den nödvändiga informationen fanns om kontakter, smittotillfällen och när symtom uppträdde. Grundat på sina data drar de slutsatsen att fler än hälften, 53 procent, av smittöverföringarna skett under en presymtomatisk fas av infektionerna.

Epidemiologen Bill Hanage vid Harvard T. H. Chan School of Public Health säger till CNN att myndigheternas kommunikation till allmänheten om apkoppor bör uppdateras.

Jag tycker att budskapet borde vara att om du var orolig för apkoppor kan du inte anta att din partner inte är smittsam bara för att de inte har symtom.

Sedan maj i år har över 75 000 fall av apkoppor inrapporterats globalt, varav över 99 procent i länder där viruset normalt inte sprids, enligt uppgifter från US Centers for Disease Control and Prevention.

Sverige hade fram till och med vecka 42 totalt 209 bekräftade fall av apkoppor. De flesta av dem har rapporterats in i storstadsregionerna Stockholm (147 fall), Skåne (28) och Västra Götaland (13). De smittade är huvudsakligen män i åldersgruppen 20-59 år, enligt Folkhälsomyndigheten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078