23948sdkhjf

Efter larm från skyddsombud – 70 sjukhus granskas av Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljön på 70 sjukhus ska granskas av Arbetsmiljöverket. Bakgrunden är att myndigheten har i år fått in 150 anmälningar från skyddsombud på sjukhus som vill att problem i arbetsmiljön ska åtgärdas.

– Vi får nu signaler om att läget är så pressat på flera sjukhus att vårdpersonalen riskerar sin egen hälsa eller väljer att sluta. Det är helt oacceptabelt. Därför gör vi en ny, stor insats där vi inspekterar arbetsmiljön på landets akutsjukhus, säger Erna Zelmin, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

De inkomna anmälningarna vittnar om för hög arbetsbelastning, personalbrist och överbeläggningar och de sjukhus som kommer att inspekteras är både sjukhus som drivs i privat regi och akutsjukhus som drivs av regionerna. Tre avdelningar på vardera av de 70 sjukhusen kommer att besökas och Arbetsmiljöverket kommer att fokusera på den organisatoriska arbetsmiljön och då främst arbetsbelastningen. 

– Det är allvarligt om resurserna inte räcker till och personalen ständigt måste göra svåra prioriteringar. Det är en sak om detta sker vi tillfälliga arbetstoppar, men om det pågår en längre tid kan det leda till etisk stress och ohälsa hos personalen med utmattning och i förlängningen hjärt- och kärlsjukdomar. Det kan även leda till en ökad risk för brister i vården av patienterna, säger Erna Zelmin.

Inspektionerna påbörjas nu i höst och kommer att fortsätta under hela nästa år. 

– Vi gör inspektioner och kan ställa krav på arbetsgivarna att åtgärda de brister vi ser. Men vår bedömning är att det behövs mer genomgripande förändringar av styrning, ledning, fördelning av resurser och organisation av sjukvården. Målet måste vara en hållbar arbetsmiljö, där personalen vill och orkar jobba ett helt arbetsliv, säger Erna Zelmin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.239