23948sdkhjf

Så mycket tjänar arbetsterapeuter

Det skiljer 4 000 kronor mellan den region som betalar mest och den som betalar minst. ”Jättestort problem att vi har så dålig lönespridning”, säger Ida Kåhlin, ordförande för Sveriges Arbetsterapeuter, till Dagens Medicin.

En sammanställning som fackförbundet Sveriges Arbetsterapeuter gjort för Dagens Medicins räkning, visar att skillnaderna i lönenivåer för Sveriges arbetsterapeuter inte är så stora. 

I genomsnitt ökade lönen för en arbetsterapeut anställd av en region med 3,3 procent mellan 2020 och 2021. Högst ökning hade Region Jämtland Härjedalen, som höjde lönerna med 7,7 procent – till en medellön på 36 681 kronor.

Medellönen förra året låg på 34 421 kronor i månaden för fackförbundets medlemmar i regioner. Högst ligger Jämtland Härjedalen. Lägst ligger Region Örebro med en medellön på 32 676 kronor per månad.

En anledning kan, enligt Dagens Medicin, vara att regioner håller lönenivåerna nere på grund av att de är stora arbetsgivare.

Jag tror säkert att det kan finnas sådana tendenser. Det är överlag ett jättestort problem att vi har så dålig lönespridning. Tyvärr ser vi att man ofta spelar kortet ”vi inom regionen har möjlighet att erbjuda mer kompetensutveckling, vi jobbar med kompetensstegar” och så vidare, vilket man generellt är sämre på att erbjuda i kommuner, säger Ida Kåhlin, ordförande för Sveriges Arbetsterapeuter, till tidningen.

Jobbar man för kommunen är lönen något högre. För de kommunalt anställda medlemmarna i fackförbundet låg förra året medellönen på 35 876 kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.158