23948sdkhjf

Philips återkallar 17 miljoner andningsmasker – kan störa ut pacemakers

I juni förra året återkallade Philips 5,5 miljoner ventilatorer och andra andningsstödsmaskiner i USA. Nu är det dags igen. Mer än 17 miljoner av företagets andningsmasker innehåller magneter som kan störa ut bland annat pacemakers, aneurysmklämmor och neurostimulatorer.

Både Philips och FDA varnar användare, anhöriga och vårdgivare om en potentiell hälsorisk kopplat till de magneter som finns i de magnetiska klämmorna och remmarna som håller andningsmaskerna på plats, rapporterar Fierce Biotech.

Enligt FDA kan magneterna i maskerna störa implanterade apparater som pacemakers, neurostimulatorer, metalliska stentar, okulära implantat, aneurysmklämmor och mer – med dödligt resultat. Styrkan i magneternas fält kan störa enheter på ett avstånd om minst 15 centimeter.

Den 30 augusti hade Philips fått 14 rapporter som kopplar implantatfel till maskernas magneter. Rapporterna innefattar bland annat pacemakerstörningar, fel och oplanerade defibrillatoråterställningar och avstängningar. Det har i sin tur lett till arytmier, kramper, oregelbundet blodtryck och kognitiva problem hos de drabbade.

Problemen med maskerna har gjort att Philips har utfärdat uppdaterade instruktioner och märkningar för sina CPAP- och BiPAP-maskinmasker som innehåller magneterna. Men det är inte bara för användaren det finns en hälsorisk, utan även för hushållsmedlemmar, vårdgivare och sängpartners med metallimplantat.

De råder också leverantörer att inte längre förskriva användning av magnetmaskerna till patienter som själv har eller har någon i sin närhet med metallimplantat.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Ameli Norling blir ny hälso- och sjukvårdschef på SKR
Satsning på bättre vård för personer med funktionsnedsättningar
Humana beviljas inhibition – kan fortsätta verksamhet tills vidare
”Nanokikare” ska avslöja cellens inre
Förra Addlife-vd:n blir ordförande i medtech-bolag
Han föreslås som ny regiondirektör i Skåne
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.125