23948sdkhjf

Gullstrandsmedaljen till Ann Hellström – för upptäckt som räddar barns syn

Professor Ann Hellström får Svenska Läkaresällskapets Gullstrandsmedalj i guld för bland annat forskning som lett till en metod som minskar risken för synskador hos för tidigt födda barn.

Ann Hellström är professor och överläkare vid Sahlgrenska akademin och Göteborgs universitet och tilldelas priset för sin forskning inom pediatrisk oftalmologi.

– Det är en stor ära att mitt arbete uppmärksammas och belönas med Gullstrandsmedaljen. Min forskning handlar om att förbättra förutsättningarna för prematura barn att utvecklas så optimalt som möjligt, trots att stor del av deras tidiga utveckling måste ske utanför livmodern, säger hon i ett pressmeddelande.

Ann Hellströms forskning har lett till upptäckten att för tidigt födda barn har en låg nivå av tillväxthormonet IGF-1. Det har resulterat i att man med hjälp av ett kombinationstillskott av fettsyror kan minska risken för synskador.

Gullstrandmedaljen i guld delas ut var 10e år, "utan hänsyn till nationalitet, åt någon av de forskare som genom sina arbeten mest bidragit till framstegen inom oftalmologiens område." Medaljen inrättades för att hedra Allvar Gullstrand (1862-1930), professor i oftalmiatrik vid Uppsala universitet och mottagare av 1911 års Nobelpris i fysiologi eller medicin.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Ameli Norling blir ny hälso- och sjukvårdschef på SKR
Satsning på bättre vård för personer med funktionsnedsättningar
Humana beviljas inhibition – kan fortsätta verksamhet tills vidare
”Nanokikare” ska avslöja cellens inre
Förra Addlife-vd:n blir ordförande i medtech-bolag
Han föreslås som ny regiondirektör i Skåne
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.281