23948sdkhjf

Debattörer kräver ursäkt från staten för vanvård vid institutioner

Under decennier och århundranden har övergrepp begåtts mot människor med funktionsnedsättningar på institutioner i Sverige. Nu kräver flera organisationer en offentlig ursäkt av staten.

Representanter för Sverige Arbetsterapeuter, FUB, Neuro, DHR och Funktionsrätt Sverige har tidigare krävt staten på en ursäkt för de många människor som spärrades in på anstalter under 1900-talet och utsattes för övergrepp, men ursäkten har uteblivet. Nu upprepar de sina krav.

Även om den gamla sortens institutioner har försvunnit, såsom Vipeholmanstalten där de boende dagligen fick äta seg kola i ett kariesexperiment, finns vanvården kvar än idag, skriver debattörerna i ett inlägg hos Altinget

Att människor med funktionsnedsättning ses som en kostnad för samhället, gör att individens människovärde och rättigheter inte beaktas, skriver de. Det trots att det är 14 år sedan Sverige anslöt sig till FN:s konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

”Vi anser att en offentlig ursäkt skulle vara ett steg för att avskaffa den vanvård och de övergrepp som sker än i dag. Vi ser än i dag medierapportering om övergrepp, slarv och vanvård som skett på boenden för personer med funktionsnedsättning, och som till och med resulterat i dödsfall.”

”För oss handlar en ursäkt om demokrati, om upprättelse och om alla människors lika värde.”

Debattinlägget är undertecknat av: Ida Kåhlin, förbundsordförande för Sveriges Arbetsterapeuter, Anders Lago, förbundsordförande Riksförbundet FUB, Lisa Lidbäck, förbundsordförande Neuro, Åsa Strahlemo, förbundsordförande DHR, Elisabeth Wallenius, ordförande Funktionsrätt Sverige.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Metallskruv som absorberas av kroppen får USA-godkännande
Bibb får USA-godkännande
Personuppgifter kan ha läckt ut vid cyberattack mot trygghetslarm
Nordiske Medier lanserar utbildningar
Rapport: Så kan medtechbolag bli gröna – och spara pengar
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.093