23948sdkhjf

Fem läkare får Cullbergstipendiet

Fem läkare tilldelas Cullbergstipendiet, som är uppkallat efter den nyligen bortgångne psykiatern och författaren Johan Cullberg.

Stipendiet ger mottagarna möjlighet att besöka psykiatriska verksamheter utomlands, och bland de områden som ska studeras årets stipendiater finns behandling av depression och könsdyfori – ett psykiskt lidande som orsakas av att könsidentiteten inte stämmer överens med det kön personen tilldelats vid födseln.

Hittills har totalt 60 personer fått Cullbergstipendiet, som finansieras av förlaget Natur & Kultur.

– Resorna har bidragit till såväl stipendiaternas professionella utveckling som till att föra hem kunskaper som utvecklar den svenska psykiatrin. Stipendiet var en stor glädje för Johan Cullberg och han var ända till slutet djupt engagerad i bedömningen av ansökningarna, säger Tove Gunnarsson, sammankallande i stipendiekommittén och redaktör för Svenska psykiatriska föreningens tidskrift Svensk Psykiatri.

Johan Cullberg var professor i psykiatri och författare till en rad hyllade fackböcker inom sitt område. Han var en del av den psykoanalytiska strömningen under 1960-talet. Mest känd för allmänheten var han för sina biografier om August Strindbergs, Stig Dagermans och Hjalmars Söderbergs kriser.

Johan Cullberg gick bort den 14 juni i år, vid 88 års ålder.

FAKTA: 2002 års Cullbergsstipendiater

Beata Bäckström, överläkare vid Regionala specialmottagningen för bipolära och psykotiska tillstånd, barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, Region Skåne.

Viktor Fabri, ST-läkare vid Vuxenpsykiatriska kliniken i Helsingborg

Catherine Gajland, ST-läkare vid Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Region Stockholm, ska besöka Psychiatrische Universitätsklinik Zürich, Schweiz, för att få en inblick i och förståelse för hur beroendevård kan bedrivas utanför Norden.

Gina Griffioen, specialistläkare vid Vuxen- och ungdomsteamet för personer med intellektuell funktionsnedsättning och svåra beteendeproblem, VUB-teamet, norra Stockholms psykiatri.

Maria Hedström, överläkare vid BUP FoU-centrum, Mottagningen för könsinkongruens och könsdysfori i Stockholm.

Källa: Natur & Kultur

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.25