23948sdkhjf

Mobilapp nytt vapen i kampen mot antibiotikaresistens i fattiga länder

En mobilapp som ska förenkla diagnoser av antibiotikaresistens lanseras nu av Läkare utan gränser för bred användning i framförallt låg- och medelinkomstländer.

I höginkomstländer används idag automatiserade system och mikrobiologers expertis för att tolka antibiogram, ett test som fastställer bakteriers känslighet mot olika typer av antibiotika och som behövs för att läkare ska kunna förskriva den mest effektiva antibiotikan till sina patienter.

Men i låg- och medelinkomstländer saknas ofta både rätt utrustning och tillräckligt många kliniska mikrobiologer, vilket gör det mycket svårare att identifiera antibiotikaresistens.

Appen Antibiogo fungerar som diagnostiskt verktyg som gör det möjligt för labbpersonal utan expertutbildning att tolka antibiogram.

Tack vare Antibiogo kan nu anställda vid mikrobiologiska labb i låginkomstländer läsa och tolka ett antibiogram direkt på sin telefon. Rätt använt är Antibiogo ett fantastiskt nytt diagnostiskt verktyg som hjälper till att säkerställa bredare tillgång till högkvalitativa bakteriologiska tester även när utbildade mikrobiologer inte finns tillgängliga, säger läkaren Nada Malou som är ansvarig för Antibiogo vid Läkare utan gränser, i ett pressmeddelande.

Appen gratis och kan laddas ner och användas offline. Den ska nu introduceras i Läkare Utan Gränsers laboratorier i Mali, Centralafrikanska republiken, Jordanien och Jemen. På sikt är det meningen att Antibiogo ska kunna laddas ner av alla mikrobiologiska laboratorier i alla låg- och medelinkomstländer.

Enligt världshälsoorganisationen WHO skördade antimikrobiell resistens över en miljon liv under 2019 och kan komma att utgöra den främsta dödsorsaken i världen 2050 om inte fler åtgärder vidtas.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Starka data kan skynda på Ascelias fas III-studie
Joseph Lister – en kirurgins nydanare
Karolinska hämtar universitetsdirektör från LTU
WHO varnar för virus-spridning i vinter
Förbättrad lönsamhet inom privat vård – men rekryteringkris hotar
Neodynamics anställer USA-chef
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.097