23948sdkhjf

S:t Erik får nationellt högspecialiserat vårdansvar

Socialstyrelsen har beslutat att vård av barn som är för tidigt födda som drabbas av näthinneförändringar ska ske på tre ställen i Sverige. S:t Eriks ögonsjukhus är ett av dem.

Av alla barn som föds före vecka 31 riskerar en fjärdedel av dem att få prematuritetsretinopati, ROP. I Sverige behandlas 40 till 50 patienter för svår ROP varje år. Sjukdomen kan leda till svår synskada eller blindhet om den inte behandlas i tid.

Nu får tre regioner i Sverige ansvaret för den högspecialiserade vården för att ta hand om de för tidigt födda barnen med näthinneförändringar. I enstaka fall behöver näthinnekirurgi genomföras och de operationerna kommer att koncentreras till S:t Eriks ögonsjukhus.

Det här är ett mycket glädjande besked. Det är naturligt att S:t Erik får det här uppdraget och vi kan nu fortsätta att ge vård av högsta kvalitet till den här viktiga men lilla patientgruppen, säger Sten Kjellström, vd för sjukhuset, i ett pressmeddelande.

De andra två regionerna som får nationellt ansvar för vården av för tidigt födda barn med näthinneförändringar är Region Skåne och Västra Götalandsregionen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Starka data kan skynda på Ascelias fas III-studie
Joseph Lister – en kirurgins nydanare
Karolinska hämtar universitetsdirektör från LTU
WHO varnar för virus-spridning i vinter
Förbättrad lönsamhet inom privat vård – men rekryteringkris hotar
Neodynamics anställer USA-chef
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.078