23948sdkhjf

Pharmacolog utökar projekt för patientnära mätning av antibiotikanivåer

Uppsalabaserade Pharmacolog utvidgar ett projekt med patientnära mätning av antibiotikanivåer till att omfatta även Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Pharmacolog har under ett antal år haft utvecklingssamarbete med institutionen för kirurgiska vetenskaper och institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet. Målet är att med Pharmacologs spektroskopiska teknologi mäta antibiotikanivå i separerad blodplasma.

Projektet går nu in i en ny fas när patientnära mätningar även ska göras vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö.

Mats Högberg, vd för Pharmacolog framhåller att det idag saknas metoder i rutinsjukvården för att snabbt analysera koncentrationen av antibiotika i patienternas blod, vilket gör att de riskerar att få en felaktig dos och därmed en försämrad effekt av behandlingen.

 Arbetet med att utveckla effektiva metoder för patientnära bestämning av antibiotikanivå i blod är därför mycket viktigt och kan på sikt bidra till en effektivare användning av antibiotika och minskad risk för utveckling av antibiotikaresistenta bakteriestammar, säger han i ett pressmeddelande.

I studien kommer även två system för plasmaseparation från medicinteknikbolaget Acousort i Lund att användas. De bägge bolagen inledde i fjol ett samarbete sedan studier visat att Acousorts teknologi för blodplasmaseparation fungerar väl i kombination med Pharmacologs mätteknik, som MedTech Magazine tidigare rapporterat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078