23948sdkhjf

Pharmacolog utökar projekt för patientnära mätning av antibiotikanivåer

Uppsalabaserade Pharmacolog utvidgar ett projekt med patientnära mätning av antibiotikanivåer till att omfatta även Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Pharmacolog har under ett antal år haft utvecklingssamarbete med institutionen för kirurgiska vetenskaper och institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet. Målet är att med Pharmacologs spektroskopiska teknologi mäta antibiotikanivå i separerad blodplasma.

Projektet går nu in i en ny fas när patientnära mätningar även ska göras vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö.

Mats Högberg, vd för Pharmacolog framhåller att det idag saknas metoder i rutinsjukvården för att snabbt analysera koncentrationen av antibiotika i patienternas blod, vilket gör att de riskerar att få en felaktig dos och därmed en försämrad effekt av behandlingen.

 Arbetet med att utveckla effektiva metoder för patientnära bestämning av antibiotikanivå i blod är därför mycket viktigt och kan på sikt bidra till en effektivare användning av antibiotika och minskad risk för utveckling av antibiotikaresistenta bakteriestammar, säger han i ett pressmeddelande.

I studien kommer även två system för plasmaseparation från medicinteknikbolaget Acousort i Lund att användas. De bägge bolagen inledde i fjol ett samarbete sedan studier visat att Acousorts teknologi för blodplasmaseparation fungerar väl i kombination med Pharmacologs mätteknik, som MedTech Magazine tidigare rapporterat.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Swedish Medtechs nya digitaliseringsexpert: "Det behövs en starkare nationell samordning"
Robotkatter, armsupport och sittlösningar – rapport från mässgolvet på Fokus Hjälpmedel
Studie: Lägre träningsdos gav lika bra resultat för knäledsartros
Framsteg och utmaningar väntas
Fokus Hjälpmedel i Göteborg har öppnat
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.146