23948sdkhjf

De flög ut de första ukrainska patienterna

Kriget i Ukraina slår hårt mot landets möjlighet att ge sjukvård. Flera svenska regioner har erbjudit sig att hjälpa till och nu har Svenskt ambulansflyg hämtat de första ukrainska patienterna som ska få vård vid Karolinska universitetssjukhuset.

I takt med att ryska attacker kommit allt närmare har ett stort antal ukrainare i behov av vård flyttats till grannländerna, som Polen. Men där räcker inte resurserna för alla patienter på flykt. Hjälp behövs och igår, tisdag, hämtade svenska ambulansflyg de första ukrainska patienterna till Sverige i den polska huvudstaden Warszawa.

"Karolinska Universitetssjukhuset har i kväll tagit emot två svårt sjuka patienter som drabbats av kriget i Ukraina. Våra läkare har fått en överlämning från läkare på sjukhuset i Polen, där patienterna hittills fått vård", skriver Björn Zoëga, sjukhusdirektör vid Karolinska universitetssjukhuset, på Linkedin.

Nyligen svarade kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg ja på en förfrågan från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, om att utföra patienttransporter.

Vi har ambulansflygplan med räckvidd och kapacitet för den här typen av uppdrag och svenska sjukhus är beredda att hjälpa till, säger Anders Sylvan, direktör vid kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg, i ett pressmeddelande.

Våra medarbetare har den erfarenhet som krävs för att lösa de utmaningar som uppstår på plats i Polen. Ombord på den första resan hade vi en pilot som talar både polska och ryska, berättar han.

Ett flertal regioner har erbjudit sig att ta emot patienter från Ukraina. Katastrofmedicinskt centrum i Region Östergötland samordnar mottagandet och Region Västerbotten är vårdgivare under transporten.

Det lär bli fler patienttransporter från krigets närområde. Svenskt ambulansflyg har fortsatt beredskap och planerar flygtransporter från dag till dag från koordineringscentralen i Umeå.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109