23948sdkhjf

Synskadades Riksförbund avyttrar allt ägande i Ryssland: "Vill göra vad vi kan"

Rysslands krig i Ukraina har pågått i snart tre veckor. Flera organisationer och företag väljer att skänka pengar, sjukvårdsutrustning eller dra tillbaka sina verksamheter i Ryssland och i Belarus. Nu följer Synskadades Riksförbund efter.

Synskadades Riksförbund meddelar att man har beslutat att avyttra allt ägande i ryska fonder och bolag. Det var under måndagens förbundsstyrelse som togs beslut, där även förbundets kapitalförvaltare fick i uppdrag att avstå alla investeringar i ryska bolag tills vidare.

Det fruktansvärda humanitära situationen i Ukraina lämnar ingen oberörd. Vi i Synskadades Riksförbund vill göra vad vi kan för att signalera vårt stöd till det ukrainska folket i denna svåra stund, säger Niklas Mattson, förbundsordförande i ett pressmeddelande.

Flera företag och organisationer har valt att visa sitt stöd för Ukraina. Regioner har skänkt sjukvårdsutrustning, liksom enskilda företag. Universitet erbjuder platser till ryska forskare och nyligen utlyste Stiftelsen för Strategisk Forskning 30 miljoner kronor för forskare från Ukraina som lyckas ta sig till Sverige.

Under gårdagen meddelade Pfizer att de kommer att fortsätta försörja Ryssland med läkemedel, men att man inte kommer inleda nya kliniska studier i landet. De väljer också att skänka all vinst från sitt ryska moderbolag som till Ukraina. Bayer avbryter investeringsprojekt och ny affärsutveckling på den ryska marknaden, men att även de fortsätter med de medicinska behandlingarna in landet, något vår systertidning Life Science Sweden har skrivit om.

Här läser du hela vår bevakning av kriget i Ukraina. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094