23948sdkhjf

Kontaktlinser mot allergi godkända i USA

Johnson & Johnsons endagslinser mot allergi har fått godkänt av FDA. Linserna, som redan finns på den japanska och kanadensiska marknaden, är utformade för allergiker som använder kontaktlinser.

Linserna från läkemedelsbolaget Johnson & Johnson är belagda med ketotifen, en antihistamin som används för att behandla allergier, och är utformade för allergiker som använder kontaktlinser, rapporterar Dagens PS. Ketotifen är exempelvis aktiv substans i ögondroppar som används som behandling vid allergi. 

I en fas III-studie, som är publicerad i tidskriften Cornea, ingick 244 personer som använder mjuka kontaktlinser. Resultaten tyder på att testlinsen effektivt minskade allergiska reaktioner, så som kliande ögon, i upp till tolv timmar. Och det är utifrån den studien som Johnson & Johnson nu får FDA:s godkännande.

Enligt studien lider cirka 20 procent av befolkningen i USA av ögonallergi, och prevalensen är liknande världen över. För de som bär kontaktlinser uppger IFL Science att omkring 40 procent har besvär av kliande ögon på grund av allergier

Det här godkännandet markerar ytterligare en viktig milstolpe i Johnson & Johnson Visions arv av att ompröva vad som är möjligt med kontaktlinser för att möta behov för visualitet och ögonhälsa hos människor runt om i världen, säger Thomas Swinnen, President Nordamerika hos Johnson & Johnson Vision Care i ett pressmeddelande.

Företaget hoppas att linsen Acavue Theravision ska komma ut på fler marknader framöver och nu pågår ett arbete med sjukvårdsmyndigheter runt om i världen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Swedish Medtechs nya ordförande – ”Sverige ska vara ett attraktivt land för medicintekniska bolag”
”Stor efterfrågan på ingenjörskompetens”
Efter FDA-godkännandet – Bibb genomför nyemission
Studie: Förlamad kunde gå med implantat i hjärnan
Aleris rekryterar finanschef från Biotage
Nya beslut fattade om nationell högspecialiserad vård
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.297