23948sdkhjf

Risken för trycksår mäts med ny metod

Trycksår är ett av de största problemen inom vård och äldreomsorg. Företaget PU sensor har utvecklat ett objektivt instrument för att identifiera dem som löper störst risk att drabbas.

Trycksår drabbar tiotusentals människor varje år med svårläkta och ofta infekterade sår som innebär stort mänskligt lidande och skyhöga kostnader för samhället. Men om man kan förutse vilka patienter som är i farozonen, och därmed kan sätta in förebyggande åtgärder, så är mycket vunnet.

Det är för det ändamålet som PU sensor har utvecklat en teknik som mäter patienters naturliga skydd mot trycksår, kallat PIV (pressure induced vasodilation eller tryckinducerad blodflödesökning).

Metoden går ut på att med hjälp av ljus – tekniken kallas fotopletysmografi – undersöka patientens blodflöde vid tryck på huden. Det fungerar ungefär som med dagens smarta pulsklockor.

I praktiken går det till så att en silikoningjuten sensorplatta, stor som ett kreditkort, fästs med dubbelhäftande tejp på den del av ryggen som är mest trycksårsutsatt.

Johannes Walfridsson, vd på PU sensor, beskriver det som att plattan innehåller funktionen hos tolv pulsklockor.

– Sedan är det som en modern blodtrycksmätare, man trycker på start och så sköter instrumentet resten. Det som sker är att en kudde blåser upp sig så att man mäter blodflödet med varierande tryck på huden.

Mätningen tar mellan fyra och fem minuter att utföra.

Idag sker motsvarande analys genom att vårdpersonal via formulär gör en subjektiv bedömning av risken för trycksår hos en nyinskriven patient i vården eller en nyinflyttad brukare på ett äldreboende.

 Då tittar man utifrån på patienten och gör en bedömning. Vi mäter något fysiologiskt som händer inne i kroppen. Och våra resultat blir desamma oavsett vem som använder apparaten, säger Johannes Walfridsson.

Hur effektiv är metoden för att hitta de mest sårbara patienterna?

Det är svårt att kvantifiera idag. Vår evidens vilar dels på studier som har fastställt sambandet mellan minskande blodflöde och trycksår, dels på att man med den här metoden, fotopletysmografi, kan mäta blodflöde, vilket är obestridligt. Vi arbetar nu med en klinisk studie som kommer att ge en fördjupad information om effektiviteten hos metoden och även ge möjligheter att förbättra vår algoritm ytterligare.

PU sensor grundades 2016 av forskarna Anna-Christina Ek och Margareta Lindgren, som då under många år forskat kring trycksår vid Linköpings universitet. Johannes Walfridsson anställdes som vd och på sex år har företaget utvecklats från start-up till ett bolag med en färdig CE-märkt produkt som används i vården.

Idag är produkten i bruk i ett dussintal svenska kommuner, främst inom äldreomsorgen, och den finns i totalt fyra länder hittills. Johannes Walfridsson ser stora möjligheter till expansion.

 Det här är ett nytt sätt att tänka, men både hos distributörer och användare är intresset stort.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.092