23948sdkhjf

AI-projekt ska ta fram bättre diagnostik för tumörer hos barn

Barncancerfonden satsar 3,8 miljoner kronor på två projekt som med hjälp av AI, artificiell intelligens, ska ta fram mer exakt diagnostik kring tumörer hos barn.

Det ena projektet, lett av forskaren Tommy Löfstedt vid institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet, går ut på att med hjälp av AI automatisera strålbehandling inom barnonkologi.

– Vi vill ta fram automatiska segmenteringsmetoder för barn, metoder som automatiskt hittar de områden i en bild som utgör en tumör eller ett riskorgan, som ska hålla tillräckligt hög kvalitet för att kunna fungera för klinisk användning, säger han i ett pressmeddelande.

Förhoppningen är att projektet ska bli ett första steg mot en svensk standard för automatiserad strålbehandling som inkluderar både vuxna och barn. Anslaget från Barncancerfonden uppgår till tre miljoner kronor under tre år.

Fonden anslår även medel till ett annat AI-projekt som ska leda till förbättrad diagnostik av hjärntumörer. Neda Haj-Hosseini vid institutionen för medicinsk teknik vid Linköpings universitet ska med hjälp av stora mängder bilder tagna med magnetkamera och biopsi-data av hjärntumörer hos barn utveckla metoder som kan avgränsa och klassificera hjärntumörer. Det projektet får ett anslag på 800 000 kronor under ett år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156