23948sdkhjf

Nytt verktyg ger precisionsbehandling vid hjärnsjukdomar

Karolinska universitetssjukhuset är först i världen tillsammans med två andra medicinska centra att ta fram ett nytt ramsystem för strålknivsbehandling.

Det nya ramsystemet, Leksell Vantage, ger förbättrad diagnostik och förkortade undersökningstider för patienter, skriver Karolinska universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

Systemet har tagits fram av strålknivsleverantören Elektra och fixeras med tillhörande koordinatsystem i samband med lokalbedövning på patientens huvud. Detta för att bättre kunna definiera målområden i hjärnan och för att undvika huvudrörelser under bildtagning och behandling. Ramverktyget ger en hög precision vid leverans av stråldoser till skadad vävnad och undviker samtidigt att skada den friska vävnaden.

Fördelarna med behandlingen är, enligt Karolinska, att man undviker öppen kirurgi och komplikationerna blödningar och infektioner. Patienten skrivs i de flesta fall ut samma dag som ingreppet och ingen sjukskrivning behövs.

Strålkniven utvecklades av professor Leksell, som var chef och professor vid neurokirurgiska kliniken vid Karolinska universitetssjukhuset. Cirka 500 patienter behandlas varje år med strålkniven som är den enda i sitt slag i Sverige.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078