23948sdkhjf

Ny AI-metod ska effektivisera cellanalyser

Forskare i Göteborg har utvecklat en ny metod för att studera celler med hjälp av AI. Metoden kan bidra till snabbare och billigare provsvar.

De två vanligaste metoderna för att studera celler med mikroskop är att använda ljusfältsmikroskopi och fluorescensmikroskopi. Med fluorescensmikroskop märks området på cellen som ska studeras med ett ämne som lyser upp under mikroskopet. Men metoden har sina nackdelar. Fluorescensmikroskopi är dyrt, tidskrävande och riskerar att skada cellen när den märks med kemikalier.

Forskare vid Göteborgs universitet har tagit fram en AI-metod som ska som åstadkomma samma resultat som fluorescensmikroskopi men på digital väg. 

– Vi har nu tagit fram en metod för att skapa samma process på digital väg, så att vi får alla fördelarna med fluorescensmikroskopi utan dess nackdelar, säger Jesús Pineda, doktorand i fysik vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Jesús Pineda har tillsammans med Saga Helgadottir och Benjamin Midtvedt, huvudförfattarna till studien, tagit fram en AI-metod som översätter ljusfältsbilder tagna med ljusfältsmikroskopi till likvärdiga fluorescensbilder.

Det innebär att det blir lättare, billigare och mindre tidskrävande att få ut viktig information om celler. Resultaten blir säkrare eftersom kemikalier inte behöver tillsättas, och eftersom cellerna inte skadas kan de följas över tid. Metoden ger mer reproducerbara resultat, så att resultat från olika labb enklare kan jämföras, säger Jesús Pineda.

Forskarna kommer fortsätta att utveckla metoden. Metoden kan komma till nytta i sjukhuslaboratorier där provsvar ofta analyseras flera gånger. Det kan även bli möjligt att med metoden få ut snabbare och billigare provsvar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094