23948sdkhjf

Fyra regioner beviljas högspecialiserad vård vid ryggmärgsskador

Ett nytt beslut har tagits om att nationell högspecialiserad vård vid viss vård av ryggmärgsskadade fördelas mellan fyra regioner. Beslut om andra vårdområden har även tagits.

Nämnden för nationell högspecialiserad vård har beslutat att tillstånd för viss vård vid ryggmärgsskador fördelas mellan Stockholm, Skåne, Västerbotten och Västra Götalandsregionen.

Ryggmärgsskadevården har varit mycket fragmenterad och en koncentration har efterfrågats i decennier av både patienter och de som arbetar inom vården. Därför är det här ett mycket positivt beslut, säger Kristina Wikner, enhetschef på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

 Personskadeförbundet RTP har länge jobbat för en centralisering av vården för ryggmärgsskadade och gläds över det nya beslutet. 

– Vi är mycket nöjda med Socialstyrelsens beslut eftersom vi vet att en centralisering kommer att innebära en kvalitetsmässig bättre och mer jämlik vård för alla med ryggmärgsskador. Med en god rehabilitering och stöd från samhället kan en person med ryggmärgsskada leva ett aktivt och självständigt liv. Idag har vi all anledning att fira en stor framgång, säger Marina Carlsson, förbundsordförande Personskadeförbundet RTP, i ett pressmeddelande. 

Nämnden fattade även beslut om vilka regioner som får ansvar över tre andra vårdområden: moyamoya, viss vård vid förlossningsskador och vid prolaps (framfall).

Sedan tidigare har nämnden fördelat tillstånd för fem andra vårdområden. Inom nationell specialiserad vård ingår även 15 andra vårdområden som tidigare tillhörde rikssjukvården.

Framöver ska nämnden ta beslut om vilka regioner som ska beviljas ansvar över viss vård vid könsdysfori, neuromuskulära sjukdomar, svårbehandlade ätstörningar och svårbehandlat självskadebeteende.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Starka data kan skynda på Ascelias fas III-studie
Joseph Lister – en kirurgins nydanare
Karolinska hämtar universitetsdirektör från LTU
WHO varnar för virus-spridning i vinter
Förbättrad lönsamhet inom privat vård – men rekryteringkris hotar
Neodynamics anställer USA-chef
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.095