23948sdkhjf

Xaga Surgical tar in 4 miljoner kronor

Xaga Surgical som utvecklar medicinska nålar för att minska risken för infektion har tagit in 4 miljoner kronor i en nyemission.

Xaga Surgical utvecklar biopsinålar för prostatacancer-diagnostik. Bolaget grundades 2016 av Andreas Forsvall, specialistläkare i kirurgi och urologi, som insåg att dagens nåldesign är en bidragande orsak till infektioner vid vävnadsprovtagning av prostata.

Biopsinålen har testats kliniskt och resulterat i minimering av bakterier som följer med nålen vid nålpunktion samt även förbättrat vävnadsproven, enligt Xaga Surgical.

De fyra miljonerna ska användas för kommersialisering av biopsinålen och för att göra en FDA-ansökan för tillstånd att sälja produkten på den amerikanska marknaden. Den amerikanska marknaden är extra intressant för bolaget eftersom USA har en hög förekomst av prostatacancer och diagnostiken är väl utbyggd.

– Det nya kapitaltillskottet kommer att räcka in i 2022 och hjälpa oss att nå viktiga milstolpar för att vara redo för serieproduktion och kommersialisera produkten, viktiga steg för att tekniken ska nå ut till patienter, säger Andreas Forsvall, i ett pressmeddelande. 

Bolaget fick nyligen patent i Kina, en betydelsefull aktör inom medicinska nålar. Sedan tidigare har Xaga Surgical fått patent i Sverige, Europa och Japan. Bolaget har en pågående patentansökan i USA.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094