23948sdkhjf

Allt fler kommuner inför läkemedelsrobotar

Flera kommuner använder läkemedelsrobotar hos patienter i hemsjukvården. Läkemedelsrobotar bidrar till ett självständigare liv för vårdtagarna och ger säkrare medicinhantering.

Finska Evondo är ett av företagen som tillhandahåller läkemedelsrobotar. Deras läkemedelsrobot finns i drygt 60 kommuner i Sverige. En av kommunerna som använder deras produkt är Umeå. I Umeå har 200 000 läkemedelsdoser delats ut med Evondos läkemedelsrobot sedan 2018.

– Vi implementerar digitala hjälpmedel för att kunna möta framtiden. Här i Västerbotten får vi betydligt fler äldre inom en snar framtid, samtidigt som vi inte blir fler arbetsföra inom vården. Det är ett glapp och det betyder att vi måste ändra arbetssätt, säger Mia Tegström, enhetschef inom hemsjukvården i Umeå kommun, i ett pressmeddelande.

Enligt Evondos tar varje besök för att dela ut medicin 15 minuter och med läkemedelsrobotar frigör man denna tid från personalen till andra uppgifter. Färre läkemedelsbesök innebär även färre resor och mindre stress hos personalen.

Enligt en ny studie från Tammerfors universitet i Finland minskade medicinbesöken med 20 procent med Evondos läkemedelsrobot samtidigt men den tid personalen spenderade hos vårdtagarna inte minskade lika mycket. Läkemedelsrelaterade besök kan alltså bli färre samtidigt som man istället kan förlänga andra typer av besök hos vårdtagarna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078