23948sdkhjf

Stockholm kan få en till ambulanshelikopter året om

Behovet av snabba prehospitala insatser har ökat och ett beslut om en till året runt ambulanshelikopter ska tas den 24 augusti.

Stockholmsregionens andra helikopter, den sk sommarhelikoptern, används vanligtvis från 15 maj till 15 september. Den Blågröna koalitionen i Region Stockholm föreslår att utöka budgeten från cirka 70 till 98 miljoner kronor per år för att möjliggöra två ambulanshelikoptrar året runt. Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm ska ta ställning till förslaget den den 24 augusti.

Bakgrunden till beslutet är att uppdragen har ökat den senaste åren från under 3000 till 4000 uppdrag per år. En av anledningarna är att Karolinska Universitetssjukhuset har fått ett ökat uppdrag för traumapatienter från olycksplatser vid angränsande regioner där ambulanshelikopter kan bidra med hjälp. 

– Framöver ser vi ett ökat behov av ambulanshelikopterinsatser samt ett behov av snabba transporter till sjukhus för svåra traumafall, och att ha båda helikoptrarna igång året om innebär också minskad sårbarhet och att det blir lättare med bemanningen. Därför kommer vi att utnyttja optionen för innevarande avtalsperiod att utöka driften av sommarhelikoptern till årets alla månader, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L), i ett pressmeddelande.

Den blågröna koalitionen föreslår också en särskild dirigeringstjänst vid SOS Alarm som ska bevaka och övervaka ambulanshelikoptrarnas flygrörelser.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.095