23948sdkhjf

Träningsapparat ska förbättra luktsinnet

Forskare har utvecklat en luktträningsapparat som uppges kunna förbättra luktsinnet hos covid-19-patienter med nedsatt luktförmåga.

Luktträningsapparaten Exerscent kopplas till ett datorspel som går ut på att samla poäng genom att identifiera olika dofter. Resultatet sparas på en databas som läkare och forskare kan ta del av för att följa utvecklingen.

Apparaten har utvecklats av forskare från Malmö universitet och Stockholms universitet. 

Konstruktionsfilen är gratis att ladda ner och går att skriva ut i en 3D-skrivare. Utöver det behöver man lite elektronik och olika dofter. Enligt doftforskare Simon Niedenthal, vid Malmö universitet, är tanken att apparaten ska vara billig för alla. 

– Poängen med Exerscent är att göra luktträning tillgänglig för så många som möjligt. Den är lätt att sätta ihop och enligt vår studie enkel att använda, säger Simon Niedenthal, i ett pressmeddelande.

Förlorat luktsinne är ett av de vanligaste symptomen för covid-19. Därför kan apparaten fungera som rehabilitering åt covid-19-patienter. Luktsinnet försämras även med åldern och äldre kan även behöva luktträning.

– Lukta på olika saker du har hemma, som kryddor, varje dag i femton till tjugo minuter. Det är som vilken annan träning som helst. När du upprepar en aktivitet blir du bättre på den.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078