23948sdkhjf

Snabb tillväxt för life science i Umeå

Det råder stark tillväxt inom life science-sektorn i Umeå. Företagen både nyanställer och drar in kapital i snabb fart, enligt en sammanställning från Umeå Biotech Incubator, UBI.

För två år sedan sattes målet att life scienceindustrin i Umeå skulle omsätta mer än 1 miljard kronor och antalet anställda skulle ha ökat med 500 personer 2030. I den här takten kommer vi överträffa det med råge, säger UBI:s vd Jennie Ekbeck i ett pressmeddelande.

UBI har som uppgift att hjälpa unga, spirande företag inom life science och medtech att ta sina första steg genom hjälp med till exempel lokaler, rådgivning av erfarna affärscoacher och finansiering.

Inte minst det sistnämnda har lyckats väl på sistone. Sedan 2019 har bolagen som är kopplade till UBI dragit in närmare 230 miljoner i ägarkapital. Antalet jobb i sektorn har under samma period ökat med 17 procent per år.

Jennie Ekbeck kallar det för "en milstolpe". Men det finns orosmoln. För att tillväxten ska kunna fortsätta krävs att bristen på labblokaler åtgärdas.

Det är oerhört viktig att det skapas förutsättningar att bygga mer laborativa lokaler i Umeå, både för forskning samt för utvecklingsbolag och produktionsbolag, säger hon.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Inera får ny tillförordnad vd
SDS Medteq tas över av Prevas
Key2compliance startar samarbete med kanadensiskt företag
Flera vårdval tas bort i Stockholm
Hjälpmedelsföretag får vite för ofullständig information
Devysers medgrundare lämnar ledningen – får rådgivande roll

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.249