23948sdkhjf

Råvarubristen slår hårt mot återhämtningen

Ikem:s senaste konjunkturundersökning bland sina medlemsföretag visar att svenska företag inom plast-, kemi- och gummiindustrin ser positivt på framtiden. Samtidigt är oron stark för bristen på plastråvara.

Svensk kemi-, plast- och gummiindustri är inne i en stark tillväxtfas. Flera av Ikems medlemsföretag har överträffat sina prognoser för det senaste kvartalet, men den starka tillväxtrekylen har skapat leverans- och utbudsstörningar. 

Sju av tio svenska kemi- och plast- och gummiföretag uppger att de på olika sätt påverkats av detta. Av de drabbade företagen uppger knappt 90 procent att de har svårt att få tag på plastråvara. 60 procent uppger att priset på just plastråvaran ökat kraftigt. 

Carl Eckerdal, chefekonom på Ikem, är orolig för att råvarubristen och de ökade kostnader den för med sig kan komma att påverka den allmänna inflationsutvecklingen framöver. 

- Kostnaderna på många råvaror och på transporter har ökat tydligt i spåren av den globala återhämtningen under andra halvåret. Här finns det självklart gränser för hur länge industrin överlag är intresserad av att agera stötdämpare genom att minska sina egna marginaler till följd av kostnadsökningar. Så länge den globala efterfrågan fortsätter att överträffa utbudet ökar dock möjligheterna för industriföretagen att föra kostnadsökningarna vidare till kunderna. Vilket i sin tur driver inflationen, säger Carl Eckerdal, i ett pressmeddelande. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.095