23948sdkhjf

Novartis och Medituner i samarbete om astma-app

Ett nytt samarbete mellan läkemedelsföretaget Novartis och hälsobolaget Medituner ska leda till bättre behandling vid svår astma.

Det handlar om en utveckling av det digitala egenvårdsverktyget Asthmatuner, som idag är anpassat till lindrig och medelsvår astma.

Verktyget, som tagits fram av Medituner i samarbete med Karolinska institutet, gör det möjligt för patienten att själv mäta sina värden med en lungfunktionsmätare och registrera sina symtom via en app i telefonen. Det gör att patienten kan få individanpassade behandlingsinstruktioner och följas upp av vårdgivaren på distans.

Asthmatuner används idag av patienter med lindrigare astma i fem svenska regioner. Det nya samarbetet mellan Novartis och Medituner ska vidareutveckla verktyget så att det framöver även ska kunna användas av patienter med svår astma.

– Svår astma är vanligt och innebär en stor börda både för den drabbade och samhället. En förbättrad uppföljning är en nyckel för att förbättra prognosen vid svår astma. Asthmatuner är ett intressant digitalt verktyg för uppföljning av astma, som potentiellt kan hjälpa till att förbättra prognosen för denna stora patientgrupp, säger Christer Jansson, överläkare och professor inom astma och allergi på Akademiska sjukhuset, Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Enligt en rapport från Astma- och allergiförbundets upplever en tredjedel av de vuxna astmatikerna i Sverige att de inte får den vård de behöver. En orsak är bristande följsamhet i behandling, enligt Novartis.

– Förutom att bidra med bra behandlingsalternativ vill Novartis vara med och bidra till en bättre kontroll av astma via ett optimerat omhändertagande av patienter och vi är glada att kunna bidra med vår expertis i samarbetet för att utveckla verktyget som både tar hänsyn till patientens mående över tid samt främjar dialogen mellan vårdgivare och patient, säger Nonne Gylfe, Franchise Head Respiratory & Allergy, på Novartis i Sverige i en kommentar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095