23948sdkhjf

Företag vill skapa lösning för bättre plaståtervinning

Nexam Chemical lanserar initiativet Reactive Recycling, en verktygslåda av reaktiva additiver med syftet att förbättra kunders möjligheter att återvinna plastmaterial och samtidigt bibehålla dess egenskaper.  

Den globala årsproduktionen av plast har fördubblats under de senaste 15 åren. Samtidigt har återvinningsgraden inte utvecklats i linje med den växande produktionen. Detta vill Nexam Chemical ändra på. 

- Vi vill hjälpa kunder att kunna återvinna mer och skapa bättre fraktioner, säger Johan Arvidsson, vd för Nexam Chemical. 

- Det finns två stora återvinningstrender idag. Den ena trenden är klassisk, mekanisk återvinning och den andra trenden är kemisk återvinning där man bryter ner plasterna till monomerer igen för att sedan bygga upp dem igen och återfå de gamla egenskaperna. Vårt koncept ligger lite i mitten av dessa båda trender, säger Johan Arvidsson. 

Genom att använda Nexam Chemicals specifika tillsatser kan det vara möjligt att reparera den skada som till viss del sker vid den mekaniska återvinningen. Exempelvis så är det möjligt med företagets reaktiva additiver att sänka plasters MFI och öka IV-talet (intrinsic viscosity) något.  

- Tillsatserna som vi erbjuder i vår verktygslåda används i anslutning till den mekaniska återvinningen. Det är såväl kedjeförlängare, tvärbindare, förgreningsmedel etcetera, säger Johan Arvidsson. 

Han uppger också att företagets metod gör det möjligt att öka återvinningsgraden och få plasten att cirkulera bättre, utan att den förlorar sin kvalitet.

Tillsatserna som Nexam Chemical erbjuder i sin verktygslåda inom ramen för initiativet Reactive Recycling fungerar tillsammans med PET, PA, PP och PE på olika sätt. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094